Les màscares del jo

Portada del llibre "Les màscares del jo".

“L’únic que de veritat compta en literatura és que un home com jo —l’escriptor, en aquest cas— pugui contar una història. I el que vosaltres, lectors, heu d’avaluar és com l’haurà manipulat. Com haurà construït amb paraules aquesta realitat paral·lela que és la literatura”, escriu Josep M. Quintana en aquest llibre on, en un exercici de memòria, repassa la seva obra de creació literària —elaborada pràcticament a partir de fets que han marcat la vida de la seva Menorca nadiua— i ho fa dialogant amb persones que li han estat properes i han infl uït en les matèries que tracta als seus llibres.

L’escriptor, doncs, conversa amb els professors Antoni Comas, Jordi Castellanos, Aland Yates i Dominic Keown; amb l’editor Isidor Cònsol; amb els polítics Ernest Lluch i Miguel Herrero de Miñón; amb el director d’orquestra Nello Santi; amb els periodistes Francesc-Marc Álvaro i Lluís Foix; amb el pintor Florit Nin, el bisbe Sebastià Taltavull, i amb l’escriptor Gabriel Janer Manila. Alhora, sosté un debat impossible amb el canonge i historiador Vila Anglada i l’arquitecte i pensador Nicolau M. Rubió i Tudurí a la Universitat de Montpeller sobre la conquesta de Menorca per part del rei Alfons el Liberal. En aquest llibre, Josep M. Quintana es despulla com a escriptor i ens ofereix una mirada crítica i alhora tendra de la seva experiència vital i literària.

Presentació del llibre a l’Ateneu de Maó (17/02/2023). Presenta Anna Caballé Masforroll, escriptora, crítica literària i professora universitària.

Crítica

Ramon Pla i Arxé. “La història com a experiència”. El Temps.