És cert que els menorquins no sabem on anam?

by

El magnífic article de l’enginyer Joaquim Coello Brufau aparegut avui (19.08.10) en el diari Menorca m’anima a dir també unes paraules sobre el darrer Foro Menorca Illa del Rei, al qual no vaig assistir, però que he seguit -val a dir que amb preocupació- des de les pàgines del nostre diari. Tanta, que, uns dies després d’haver-se produït el debat, vaig escriure un correu a l’amic P.J. Bosch per expressar-li el meu malestar per les conclusions que, de fet, semblava que se’n derivaven, ja que aquest cop, i més enllà del que vagin poder dir els ponents, el missatge que ha calat (i en això el diari hi ha tingut molt a veure) és aquest: Els menorquins no sabem on anam. No sabem què volem. No tenim un model econòmic ni turístic. Per tant, només un canvi radical d’actitud ens pot fer sortir del marasme.

Uns dies després del debat (14.08.10), el senyor Tutzó Escudero sintetitzava aquestes conclusions d’una manera molt gràfica en forma de preguntes: “¿Está dispuesta la sociedad menorquina a reinventase o prefiere más de lo mismo?” “¿Los actuales partidos políticos del CIME que nos ‘gobiernan’ –i posava entre cometes el gobiernan, perquè no ens equivoquéssim de polítics- apuestan de verdad por estos cambios de futuro?” “¿Hasta cuándo esta indecisión?” “Cuándo aplicarán de una vez por todas razonamientos profesionales y no criterios políticos en las inversiones de futuro?”

Lògicament, davant la manca de criteris professionals “dels qui ens governen”, davant la manca de model, davant la manca de idees, davant tot aquest marasme en què ens trobam, “todos los menorquines deberíamos preguntarnos qué puede hacer nuestro voto por Menorca y qué Menorca queremos en el futuro”.

Com podeu veure, la conclusió no té engany: ni el PP hauria fet una millor síntesi del debat (o de les idees-força que n’han quedat, d’aquell debat) i això a pesar que alguns dels ponents fossin persones situades ideològicament en el camp de l’esquerra.

I jo em deman: Es pot dir raonablement que no tenen un model els qui han preservat Menorca de la balearització i de la valencianització del territori amb un Pla Territorial Insular (PTI) que és estudiat com a model d’ordenació urbanística a les principals escoles d’arquitectura i urbanisme del nostre país? Realment ho poden dir, això?

A tots els qui assumeixen de facto que al Foro Illa del Rei es va concloure (ho vagin afirmar o no els ponents) que no tenim model i no sabem on anam, els demanaria: Estau segur que no sabem on anam o és, més aviat, que allí on anam (per decisió democràtica dels ciutadans) no us agrada? Estau segurs que els qui ens governen no tenen model o el que voleu dir en el fons és que el model econòmic i de desenvolupament que defensen els polítics que representen la majoria de menorquins no és el vostre?

El senyor Coello diu: “Després de cinquanta anys de desenvolupament turístic a Espanya no hi ha dubte que el model menorquí, tan criticat per alguns, ha produït un impacte sobre el territori i una destrucció dels espais naturals menor a la de qualsevol altre indret d’Espanya. S’ha concentrat a Menorca el creixement sobre les zones a on ja s’havia iniciat el desenvolupament urbanístic però s’han preservat els espais verges i això ha permès mantenir l’interès i l’atractiu natural.” I jo, no sols estic d’acord amb ell, sinó que afegesc: aquesta preservació del territori que hem fet els menorquins és el nostre tresor. És el que, en el futur, ens pot diferenciar de tots els altres.

Segueix afirmant el senyor Coello: “És la pressió ciutadana i social i les institucions menorquines des del Consell Insular, als Ajuntaments o al GOB els que han evitat aquesta especulació i construcció desordenada que s’ha vist arreu. Són aquests mateixos menorquins tan “desorientats” segons alguns, els que han estat capaços d’evitar desastres que altres comunitats i regions en teoria més experts no han sabut conduir. Per tant la primera constatació és que els que millor han preservat el seu patrimoni turístic que és exactament el bé escàs que pot fer insostenible aquesta indústria a llarg termini, són els menorquins.” I conclou: “Es poden fer propostes de millora però sempre sobre la base de la constatació de les bondats del model actual.”

Que jo assumesqui plenament aquests criteris no significa que aprovi sense crítica l’actuació dels ajuntaments i del Consell. He dit i repetit mil vegades que no estem prou ben governats, i que la política municipal no és sens dubte la més eficient que es podria dur a terme. I en això em sumaria a totes aquelles preguntes del senyor Tutzó Escudero que fan referència a la millora dels serveis de les nostres urbanitzacions. Però dit això, i acceptant com a molt probable que a Menorca no ens governen els millors, ni els més savis, ni els més rics, ni els més eficaços, del que no hi ha dubte és que, els qui ens governen, tenen clar quin és el model que tenim i que hem de preservar.

Posats a dir, vull afirmar també que és necessari i urgent revisar el PTI a través d’un diàleg sincer i democràtic. Al meu entendre, alguns aspectes d’aquest demanen una modificació. I no cal dir que és també necessari que se simplifiqui tota la burocràcia en matèria de permisos i llicències, cosa que el govern Antich va posar en marxa a través del “Decret Nadal” i que sembla que vol culminar la consellera Barceló a través d’un avantprojecte que Ashome ja ens ha passat als associats.

Tot això –i més- s’ha de fer, però, no confonguem els termes. També com el senyor Coello, jo crec que “per incrementar els ingressos generats per aquesta activitat [el turisme] no és lògic augmentar la capacitat de la xarxa d’establiments, des d’hotels a apartaments, sinó que s’ha de fer a través de l’allargament de la temporada ara excessivament centrada a l’agost. Això requereix gestió més que inversió [vet aquí una tasca que hauria de dur a terme el Consell!] perquè es tracta de posar en valor aspectes del turisme encara poc explotats des del senderisme i l’excursionisme, a la gastronomia, l’arqueologia, la pesca o simplement la cultura.”

Per tant, no desviem l’atenció. Els qui volen balearitzar i valencianitzar Menorca, que ho diguin clarament, però que no diguin que no tenim model. Diguin més aviat que a ells el model que tenim (que és el que és el que han volgut la majoria de ciutadans) no els agrada.


A %d bloguers els agrada això: