Preguntes sobre l’Alakrana

by

L’alliberament dels tripulants de l’Alakrana és, amb tota probabilitat, l’única notícia bona (i no és poc) del segrest que ens ha tingut preocupats de fa més de quaranta dies, perquè aquesta situació, més enllà de les opinions que ens permet formular respecte de la pirateria a l’Índic, de la manca d’estat a Somàlia, de la dubtosa honestedat dels buffets d’advocats britànics que intermedien el els segrests, etc., ens presenta també força preguntes en clau interna. L’ordre en què les formularé no és important:

1. Pot un empresari privat arriscar-se a sortir de les zones de pesca protegides per l’operació Atalanta (que costa a la UE un milió d’euros diaris)?

2. I si hi surt i és segrestat, té dret a exigir de les autoritats polítiques del seu país que aquestes actuïn sense comptar despeses i fins on faci falta?

3. És equitatiu no cedir al xantatge de terroristes de casa i fer-ho quan aquests són somalis?

4. Fins a quin punt és lícit trencar (o forçar) els procediments establerts per l’estat de dret davant un xantatge com el que acabem de viure?

5. És creïble un tractat entre Somàlia i Espanya que faci possible la reciprocitat en el judici de pirates com ha apuntat el govern?

6. Creieu que els dos pirates que són jutjats a Madrid tindran el mateix tracte que tindria vostè o jo si ens trobéssim davant el jutge Pedraz). O dit d’una altra manera: creieu que el govern es preocuparia tant per vostè o per mi, si fóssim nosaltres els acusats de pirateria?

7. Si és cert que l’Armada va disparar contra els pirates –com ens assegura el cap de l’Estat Major- però no en va ferir cap “perquè ja eren molt lluny”, per què ho va fer (sabent que els dos detinguts eren encara a Madrid)?: Possibles respostes: a) per intentar destruir-los; b) per vestir el sant i dir què s’ha fet tot el que estava en les seves mans, sabent, però, que no no convenia fer-los cap mal.

8. Si és cert que és l’armador qui ha pagat el rescat, com assegura el govern basc, i ho és també que el vaixell era en una zona de les no protegides, qui pagarà els milions d’euros que segur que ha costat l’operació que ha dut a terme el govern per fer tornar sans i estalvis els pescadors? L’armamodor? Nosaltres?

9. Té cap sentit que el govern, si és que volia tenir les mans obertes per actuar, vagi posar en mans de la justícia espanyola els dos pirates que va detenir?

10. Té alguna versemblança la notícia donada pels intermediaris que els dos pirates que es jutgen a Madrid seran a casa seva a meitats de gener del 2010?

11. Ha estat el PP a l’alçada que ha d’estar el principal partit de l’oposició durant el segrest?

12. Us han convençut les explicacions que ha donat la vicepresidenta de la Vega amb tots els altres ministres de cos present, però amb la boca tancada?


A %d bloguers els agrada això: