Temps difícils

by

Ahir, a Nova York, el dirigent i fundador d’Access International Advisors, el francès Thierry de La Villehuchet, que promocionava a Europa els fons Madoff, es va suïcidar. La seva empresa hauria perdut una fortuna d’uns 1.5000 milions de dòlars en actius de la societat del banquer novaiorquès.

Com d’altres vegades ha succeït, aquest home de 65 anys, no ha pogut suportar que el seu nom hagi estat arrossegat dins el fang, ni sentir-se responsable de la ruïna del seu cercle de relacions. Durant una setmana, ha cercat dia i nit de recuperar els fons dels seus inversors, actuant contra els seus socis nord-americans sense fortuna i no ha pogut assumir les conseqüències que l’afectaven directament per aquest immens desfalc.

Vivim, en efecte, un moment difícil, on moltes seguretats que semblava incommovibles en el món econòmic s’han desfet absolutament i on imperis que consideràvem perennes han caigut com s’esberla un castell de cartes. Confusos, els estats actuen i presten diners a tort i a dret, però els bancs no creuen ja ni en la seva pròpia ombra. Tothom desconfia de tothom i l’economia s’ha retret fins a uns límits que eren insospitables.

I si els rics també ploren, imagineu-vos els pobres què faran. I mentrestant, Zapatero negocia amb els presidents de les Comunitats autònomes. De moment, sembla que diu a tots el que esperen sentir, tret de Montilla, que de moment no està satisfet. El més sorprenent d’això és que Esperanza Aguirre es mostrés d’acord amb el president a la mateixa hora en què Dolores de Cospedal criticava durament la política del govern. També són coses males d’entendre.

D’altra banda, la fiscalia de Balears decidia iniciar ahir les investigacions sobre els fons amb què l’expresident Matas havia pagat el “palauet” del carrer Feliu i el mobiliari…

Tot i així, us he de desitjar a tots un bon Nadal.


A %d bloguers els agrada això: