De la desacceleració a la recessió sense passar per la crisi

by

Martinsa Fadesa acaba de protagonitzar la major suspensió de pagaments de la història de l’economia espanyola (concurs de creditors voluntari) després que el consell d’administració es reunís en sessió extraordinària al llarg de tota tarda d’ahir i constatés la impossibilitat d’aconseguir els 150 milions que la banca li reclamava per mantenir-li obertes les línies de crèdit. El deute de la immobiliària s’eleva a 5.100 milions d’euros, 4.000 d’ells amb la banca. La companyia registra la major insolvència de la història econòmica espanyola.

La immobiliària acumula, com diem, un deute d’almenys 5.100 milions d’euros, 4.000 d’ells amb la banca: La Caixa, Caja Madrid i el Banco Popular, entre les entitats més afectades.

Martinsa es va donar a conèixer quan al març de 2007 ,va comprar la immobiliària gallega Fadesa a 35,70 euros per acció, fet que suposava que el valor de la companyia era de 4.045 milions d’euros, dels quals 2.209 milions van ser ingressats pel llavors primer accionista Manuel Jove.

Aquella operació va permetre que la companyia de Fernando Martín cotitzés en borsa i guanyés pes internacional, gràcies a la presència de Fadesa a Portugal, El Marroc, Romania, Hongria, Polònia, França i Mèxic, però al mateix temps li va implicar un deute que a dia d’avui ascendeix a 2.579 milions d’euros.

Així doncs, després del fracàs d’Aisa, el passat mes de juny, ara es posa al descobert el fracàs de la principal immobiliària del país. Què vol dir això? Que tot va bé? Que l’economia necessita només alguns pegats?

La ministra d’Habitatge, Beatriz Corredor, ha admès que la suspensió de pagaments de Martinsa-Fadesa, que és també la major immobiliària d’Espanya per valor d’actius -10.800 milions d’euros- i per cartera de sòl -28,7 milions de metres quadrats-, que a més disposa de 173.000 habitatges en cartera i unes obres en marxa per valor de 3,1 milions d’euros, “no és una bona notícia”.

Aquesta manera de veure el got mig ple (perquè la ministra hauria pogut dir clarament que era una molt mala notícia, no ens pot satisfer perquè el mercat segurament provocarà encara moltes sorpreses. Basta escoltar el president de l’Associació de Promotors Immobiliaris de Madrid (Asprima), José Manuel Galindo, el qual no descarta que pugui donar-se “algun altre cas” com el de Martinsa-Fadesa. Per això, aquest home ha demanat al Govern que engegui mesures econòmiques que ajudin a la creació de riquesa i ocupació en el sector immobiliari.

I què farà el govern? Intervenir les empreses en crisi? Aquesta opinió, que considero molt poc encertada, l’ha duta a terme darrerament George Bush, que ha nacionalitat alguns bancs, i sembla que és la solució que proposa el ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, el qual considera lògic que alguns països intervinguin en empreses o entitats financeres –com, diu el ministre, el cas d’Estats Units amb les signes Fanny Mae i Freddie Mac- “perquè els ajustaments de la crisi siguin el més suaus possibles”. “Lògicament, a Espanya també es podria fer el mateix”, ha dit Sebastián, el qual, però, ha lloat la solidesa del sistema financer espanyol i no ha volgut analitzar de forma explícita situacions particulars, com la de Martinsa Fadesa.

Demà Solbes acudirà al Parlament a petició dels partits que s’oposen al Govern. L’home ho té ben difícil per resoldre el problema econòmic d’aquest país que haurà passat de la desacceleració a la recessió sense haver entrat en crisi. És una sort!


A %d bloguers els agrada això: