Saber dir que no

by

Veient com actua Zapatero i el seu govern, qualsevol espectador no alineat s’ha d’adonar del comportament erràtic d’aquest governant que –en això com la majoria dels polítics d’avui- no es mouen per uns principis ni d’acord a un programa prèviament establert, sinó per intuïcions. Vull dir que intenten esbrinar què voldria la gent (que equival a allò que a ells els és favorable), i ho fan sempre que els sigui possible, encara que aquest les decisions que prenen no tinguin res a veure amb els seus principis ni amb el seu programa de govern.

És clar que, quan un polític diu que sí a tothom, o malda per satisfer els interessos de tothom, el que realment intenta és construir un cercle quadrat, és a dir, fer el que és impossible i, a més, no sol ser el més indicat per al país que governen. Per què els costa tant d’actuar d’acord amb el que ells creuen? Per què els costa tant de dir que no?

Si ara ens fixem amb la crisi –sí, crisi- que han provocat els empresaris del transport, que han col·lapsat els mercats i perjudicat molt greument l’economia, podrem observar un exemple del que dic. Zapatero s’ha mantingut callat i sense actuar un o dos dies, que han estat decisius per provocar el caos, i ha actuat –a través de Rubalcaba- en el moment que s’ha convençut que una actuació policial contundent contra els boicotejadors de la carretera seria ben rebuda pel gruix de la població. Aleshores ha tret la Guàrdia civil i ha actuat de manera implacable. Fent-ho així, és segur que s’haurà posat en contra el 15 per cent dels transportistes afiliats a Fenadismer, però haurà tingut a favor la simpatia popular. Però mentre Zapatero dubtava sobre què havia de fer (o potser hauríem de dir quina actuació li seria més favorable), el país estava ja de cap per avall. Aquesta és la realitat i aquest és el problema.

Tarradellas ens va dir un dia a un cercle privat d’amics: “Un governant ha de saber dir que no”. La frase era bona. El problema és que, quan això ens explicava, Tarradellas tenia més de vuitanta anys i es trobava ja fora de tota mena de govern. Aleshores era una frase que no servia.


A %d bloguers els agrada això: