Maria San Gil

by

L’espantada de la ponència política que ha fet la presidenta del PP al País Basc, Maria San Gil, després de discrepar en “matèria substancial” dels seus dos companys de partit, José María Soria i Alicia Sánchez Camacho, ha fet destapar la caixa dels trons del PP i, especialment, dels peons d’Aznar, en contra del sector de Mariano Rajoy.

Tant a la senyora Aguirre com a la senyora Botella (que militen en el primer sector) els he sentit destacar la importància de la postura de San Gil, de la qual han dit, entre altres coses, que era un “referent moral”.

Parlar d’un “referent moral” quan es debat una qüestió ideològica té els seus perills. No perquè la senyora San Gil no ho sigui, un “referent moral”, sinó perquè una cosa no té res a veure amb l’altra. Es pot ser un “referent moral” (qüestió que bàsicament fa referència al comportament humà) i es pot anar errat. Encara més: un “referent moral” de la dreta pot trobar-se a les antípodes d’un “referent moral” de l’esquerra. I ser-ho tan l’un com l’altre.

Jo crec, en efecte, que la senyora San Gil és una dona compromesa i coherent. Segurament és també un “referent moral” per a la gent del PP, però el més probable és que representi una postura ideològica radical (i cada cop més radicalitzada) que difícilment pot ser majoritària dins els pobles basc i espanyol. Tindrà els seus seguidors. I fins és probable que dins el PP aquests siguin majoria, però també ho és –o així ho veig- que, si el PP s’atrinxera en el pensament de la senyora San Gil, la dreta difícilment podrà assolir novament el poder, perquè hi ha una gran majoria d’espanyols que estan convençuts que cal fugir de les posicions numantines (com la de la senyora San Gil, com la del seu mestre Mayor Oreja) i creu que cal obrir-se al diàleg i a l’acord amb els altres (també amb els nacionalistes, fins i tot amb els nacionalistes).

Potser aquesta darrera és la posició de Rajoy, que no ho sé (ho dic per contraposició a San Gil). Només sé que, en aquestes posicions que els radicals consideren tèbies, també hi pot haver algun “referent moral”.


A %d bloguers els agrada això: