Cuba

by

Vist des de lluny cal dir que és una notícia remarcable que Raul Castro, president de Cuba, hagi decidit anunciar un congrés del Partit Comunista (PCC) per a finals de 2009. El darrer de què tenim notícia es va fer el 1997 ja que, l’anunciat per al 2002, es va suspendre sense explicacions.

Segons la constitució de Cuba, el PCC és la “força dirigent superior de la societat cubana”, al qual correspon de “meditar sobre aquests anys de Revolució al poder”, segons ha dit el mateix Castro, que vol fer alhora aquesta reunió per tal “d’adaptar la política del partit a la projecció en el futur dels diferents sectors de la societat”

No hi ha dubte que es tracta de pensar com s’haurà de governar el país després de Fidel, un país que, un cop el dictador hagi desaparegut físicament, per força haurà d’adoptar mesures polítiques d’obertura.

No oblidem que Fidel ha deixat la presidència de l’estat, però és encara secretari general del PCC, un partit de 700.000 militants (com el PP espanyol), si bé ningú no dubta que serà en aquest congrés (si la salut no li fa una darrera mala passada) que renunciarà a dirigir el partit que segurament elegirà el seu germà Raul (de 76 anys).

Raul Castro ha promès debats per tal de “millorar el nostre sistema social just, però perfectible” en un context “extremadament complex i canviant”, sobretot d’ençà la gran pujada que han experimentat els preus dels aliments i del petroli.

Cuba ha estat un símbol del comunisme i de la resistència contra els Estats Units en un lloc geogràfic que, per dir-ho gràficament, es troba a cop de pedra de la gran potència nord-americana. Ha estat alhora un estat que, sobretot des de la desfeta de l’URSS, ha anat retrocedint i on les llibertats no han penetrat gaire mentre s’esberlaven alguns mites (ensenyament, sanitat, etc.) que, durant molts anys, ens havien volgut fer veure que el comunisme era un règim possible.

Avui sabem que aquest sistema polític no podrà continuar per molt de temps, el que no sabem és com i fins a quin punt evolucionarà el règim.


A %d bloguers els agrada això: