Mugabe ha perdut, però continua al poder

by

Ahir tarda, la comissió electoral ha confirmat la derrota del partit de Robert Mugabe a les passades eleccions legislatives que van tenir lloc el 20 de març (fa un mes!). Un nou recompte parcial que s’ha fet a 23 circumscripcions dóna ja per fet la impossibilitat que el partit en el poder pugui assolir la victòria.

Val a dir que aquest recompte s’ha fet per exigència del partit de Mugabe, que havia acusat els responsables electorals d’haver estat “comprats”. Tot i així, la repressió dels perdedors damunt l’oposició no ha cessat. Ahir mateix, representants de l’oposició explicaven que quinze partidaris seus havien estat morts d’ençà l’escrutini. L’acarnissament de Mugabe és molt dur, segons els guanyadors, els quals denuncien el cinisme del president i dels seus seguidors que havien ironitzat sobre aquestes morts i havien afirmat que només existien en la imaginació dels seus opositors.

Sense arribar als enfrontaments tribals de Kènia, el que està succeint a Zimbawe és un exemple més de la dificultat que té el sistema democràtic per ser respectat a comunitats que no han assolit encara un determinat status cultural i econòmic.

Desconec si el vell Robert Mugabe acabarà abandonant el poder, però el que està succeint al seu país és una mostra clara que l’Àfrica es troba encara molt lluny d’assolir una normalitat en el camp polític. Entre altres raons, perquè la misèria, el subdesenvolupament i les desigualtats de tot tipus ho fan impossible.


A %d bloguers els agrada això: