La crisi de Colòmbia

by

El Consell Permanent de l’Organització d’Estats Americans (OEA) va aprovar a Washington una resolució consensuada per Colòmbia i Equador que estableix que Bogotà va violar la sobirania i integritat territorial d’Equador en l’operació militar ordenada pel president de Colòmbia, Álvaro Uribe, i també els principis del dret internacional. “Acceptem la resolució de la OEA i assumeixo la responsabilitat”, va afirmar Uribe qui, a continuació, va demanar “franquesa” en les relacions entre els països i va advocar per una “solució diplomàtica”.

Després de l’operació militar, el president d’Equador, Rafael Correa va decidir trencar les relacions diplomàtiques amb Colòmbia, i va ordenar l’enviament de tropes a la frontera comuna. Veneçuela va tancar la seva ambaixada a Bogotà, va expulsar l’ambaixador colombià a Caracas i va enviar també tropes a la frontera, fet que ha provocat una nova crisi a la zona que està lluny de tancar-se.

Vistes les coses des de la llunyania, se’m fa difícil opinar sobre els conflictes que ha generat la incursió colombiana en territori d’Equado,r que ha acabat amb la vida del número dos de les FARC (un exèrcit il·legal i terrorista que actua contra les forces democràtiques de Colòmbia), Raúl Reyes.

És cert que hi ha hagut una invasió d’un territori estranger i, per tant, una clara violació del dret internacional, però des d’aquí no podem deixar de demanar-nos què hi feia, Raúl Reyes, a Equador, i també fins a quin punt és certa o no l’acusació que ha llençat Uribe contra Hugo Chávez de finançar les FARC.

De fet, és inconcebible i inacceptable que pugui existir un exèrcit regular com les FARC al marge del dret internacional. Les FARC són terroristes i, com és natural, es mouen al marge de qualsevol mecanisme democràtic.

L’objectiu primordial de les Nacions Unides hauria de ser, doncs, de recolzar Uribe contra les FARC, i aquest també hauria de ser l’objectiu dels governs veïns, per tant de Veneçuela i d’Equador. Caldrà, per tant, superar la crisi actual i cercar solucions. Però aquestes no passen per mantenir un exèrcit rebel i terrorista a la selva colombiana.


A %d bloguers els agrada això: