Eleccions al Marroc

by

El rei Mohamet VI del Marroc dedicà el discurs oficial del passat 20 d’agost a assegurar als seus súbdits (allí podem parlar de súbdits més que de ciutadans) que els comicis es desplegarien sota estricta vigilància perquè no es reprodueixin els casos de corrupció d’altres citacions electorals. Els demanà que exercissin el dret que tenen d’elegir representants, però guardà un silenci estricte respecte dels drets que ostenta a l’hora de decidir la composició del govern i en l’elecció del primer ministre.

Divendres passat, dia festiu dels musulmans, els marroquins van ser convocats a les urnes. 33 partits participaven en aquesta elecció que, amb prou feines ha atret el 40 per cert dels electors amb dret a vot. Algú li estranya aquesta abstenció en massa?

En un sistema absolutament corrupte, només el partit islamista moderat de Justícia i Desenvolupament (PJD) sembla que atregui els electors, els quals, ja d’entrada saben que l’elecció democràtica del parlament no significa gran cosa, perquè el rei continua usufructuant tots els poders i és ell qui decideix la persona que governarà el país, prescindint dels resultats electorals.

Hassan II va ser un gran dictador, i el seu fill i hereu, Mohamet VI, sembla que continua pel mateix camí. El problema de tot aquest sistema corrupte és que només pot petar per la pressió última de l’islamisme radical.

No és aquesta l’actitud del PJD (si més no en aquest moment), però temo molt que el camí que segueix el Marroc, si les coses no varien, no va precisament en la bona direcció.


A %d bloguers els agrada això: