Un error de percepció

by

Si les coses són com semblen, em vaig equivocar. I no només jo, ans vam equivocar-nos la majoria d’analistes que parlàvem de les eleccions marroquines, ja que, inesperadament, segons anunciava el ministre de l’interior, Chakib Benmusa, d’acord amb els resultats provisionals, no van ser els home del PJD els més votats (aquest partit ocupà el segon lloc), sinó els nacionalistes conservadors de l’Istiqlal, que van assolir 52 escons (quatre més que en el 2002) i passen a ser la força més votada de l’Hemicicle, per davant dels seus socis de govern, els socialistes de la USFP, que cauen de 50 a 36 diputats, del primer al cinquè lloc. Els berbers del Moviment Popular (MP) han estat l’altra gran sorpresa d’aquests comicis: passen de 27 a 43 diputats, i es converteixen en la tercera força més votada de la Cambra baixa. I el partit Unió Constitucional, pròxim al règim alauí, va obtenir onze escons més que en les últimes legislatives (27 escons). En canvi, els conservadors d’Agrupament Nacional dels Independents (RNI) van perdre tres diputats a causa de l’elevada abstenció registrada.

Dit això, la resposta dels musulmans moderats va ser clara: “Si quan s’anunciïn els resultats definitius el PJD no és el partit més votat, significarà que vivim en el món al revés”, declarava Lahcen Daudi, nombre dos del PJD, dissabte vespre, després d’informar de les greus irregularitats protagonitzades per alguns candidats durant la jornada electoral. “Els diners han corregut a doll”, va aclarir en referir-se a la desorganització de l’accés als col·legis i en el còmput dels vots.

Jo no era allí per donar-ne testimoni, i no ho sé, però tot fa olor de podrit en el règim alauita, d’ací que no estic gens segur de la nitidesa dels comicis, que finalment sembla que han tingut una participació del 37 per cent.


A %d bloguers els agrada això: