Els andalusos tindran dret a un pis

by

Hem entrat a la recta final de la legislatura –sis mesos són un alè- i durant aquest temps haurem d’estar dispostos a escoltar tot tipus d’excessos. I quan dic això no em refereixo només als exabruptes que els polítics es fan els uns als altres en els mítings electorals, sinó a les promeses que, no sempre prou contrastades, fan als electors maldant per atreure el vot.

La darrera d’aquestes promeses l’ha feta el PSOE des d’Andalusia, que ha promès que oferirà vivendes de lloguer o de compra a les famílies amb una quota mensual d’ingressos que no superi els 3.100€.

Qui s’atreveix a dir que la proposta no és admirable? De fet, ho acaba de fer la persona més raonablement sòlida del govern de Rodríguez Zapatero, el vicepresident econòmic i ministre d’economia, Pedro Solbes, el qual ha advertit que, si bé pot tractar-se d’una mesura que respon a una filosofia lloable, és força més dubtós que sigui una mesura encertada, entre altres coses perquè és evident que algú haurà de pagar aquests euros als andalusos que no arribin a la xifra de 3.100.

Solbes assegura que ell no és partidari de mesures que impliquin el “reconeixement de drets de per vida”, i aquest ho és. I jo tinc la impressió que hi ha altres coses que grinyolen en aquesta mesura. D’entrada afavoreix la desmotivació. Difícilment els andalusos que guanyin 3.000€ voldran incrementar els seus guanys a 3.500, o a 4.000, perquè és molt probable que els números no els surtin, ja que d’immediat perdran la subvenció. Gens no m’estranyaria que passés com amb les “peonadas”. En aquell cas, els ciutadans preferien guanyar poc i no treballar gens abans de treballar una mica i guanyar una mica més.

Ara que jo comprenc per què el govern andalús proposa mesures com aquesta. Se me n’acuden si més no un parell: la primera, perquè això els donarà encara més vots dels que els van dar les “peonadas”; la segona, que tots aquests dispendis provindran del fons de compensació interterritorial. És a dir, que seran els impostos dels madrilenys, dels catalans, dels balears i dels navarresos (entre d’altres) els qui pagaran la subvenció per a la vivenda.

No hi ha dubte que així fa de bon prometre.


A %d bloguers els agrada això: