Carta als educadors

by

850.000 ensenyants francesos van rebre ahir matí per correu la “Lettre aux éducateurs” que acaba d’escriure el cap de l’estat, Nicolas Sarkozy. Es tracta d’una carta llarga, penso que força meditada, on el president preconitza una “refundació” del projecte educatiu passant per la “interdisciplinareïtat”, la “reforma del col·lègi únic” i “el retorn a la cultura general”. En aquest escrit, Sarkozy reprèn temes que li van ser molt estimats durant la campanya electoral, com el de “l’escola del respecte” i preconitza un ensenyement “on hi haurà menys hores de curs”. Tot això dit molt simplificadament.

D’entrada, els sindicats parlen –no podia ser d’altra manera- d’una carta “desconnectada de les realitats”, plena de contradiccions. La FSU (Fédération Syndicale Unitaire) hi recalca especialment el “pes de les desigualtats socials” i el PS (Partit Socialista) denuncia “la concepció liberal de l’educació” que té Sarkozy.

No he d’entrar en el fons d’aquesta carta, que tanmateix poso a disposició del lector, però més enllà de la crítica immediata que ha provocat, he de dir que em fa una mica d’enveja. Al nostre país, mentre Rodríguez Zapatero acostuma a emfatitzar les obvietats i Mariano Rajoy a magnificar els problemes, el president francès es dirigeix als ensenyants i els explica com veu ell el problema de l’educació i què pensa fer en aquest camp. Hi podrem o no estar d’acord, amb Sarkozy, però com a mínim li haurem de reconèixer el coratge que reclamem en tot home que governa.


A %d bloguers els agrada això: