Una retirada lenta i discreta

by

“El general (David) Petraeus i l’ambaixador (Ryan) Crocker em diuen que si la classe d’èxit que veiem ara continua, serà possible mantenir el mateix nivell de seguretat amb menys tropes nord-americanes”, va dir el president en declaracions difoses per la Casa Blanca a Honolulu (Hawaii). Tanmateix, George W. Bush no va precisar en quin nombre es podrien reduir les tropes destacades a L’Iraq ni quan.

D’altra banda, gairebé a la mateixa hora en què Bush visitava les seves tropes desplegades a l’Iraq i pronunciava aquestes paraules tan plenes de complaença pels avenços aconseguits, el primer ministre britànic, Gordon Brown, negava que la retirada de les tropes britàniques destacades en el centre de Bàssora –retirada que s’estava produint- equivalgués a una derrota, i insistia que el replec era una operació “planejada amb antelació i organitzada”. En una entrevista amb el programa “Today” de la Ràdio 4 de la BBC, el cap del Govern de Londres va indicar que aquest moviment perseguia l’estratègia que les tropes britàniques anessin assumint “un paper de supervisió”, i advertia que els efectius del Regne Unit podrien “tornar a intervenir en determinades circumstàncies”. Va assegurar, no obstant això, que el nombre d’efectius britànics a L’Iraq continuarà sent “aproximadament el mateix en aquest moment” i que el Regne Unit romandrà “per complir” les seves obligacions tant amb el poble iraquià com la comunitat internacional.

Tanmateix, el líder laborista va reconèixer els errors comesos després de la caiguda del règim de Saddam Hussein en assegurar que “si fóssim capaços de prendre aquestes decisions ara, ho hauríem fet de forma diferent”.

Alguna cosa es mou a l’Iraq que empeny els causants del desastre a enretirar-se discretament, a anar abandonant posicions en un territori que han convertit en una desferra absoluta, i que es troba abocat en una cruel guerra civil encoberta que produeix cada dia desenes de morts.

No crec que mai ningú no els demani comptes, als responsables de tot aquest mal son, però seria trist que la memòria ens acabés traint i oblidéssim què ha passat en aquell territori.


A %d bloguers els agrada això: