Les Balears no són Navarra

by

Per molt que ho vulguem, les Balears no són Navarra. Ni el Bloc és Nafarroa Bai. I no ho dic perquè cregui que aquesta coalició de partits sigui menys demòcrata que el Bloc, que no ho és. Avui, NaBai, aplega persones com Patxi Zabaleta el qual, amb els altres membres d’Aralar, han abjurat de la violència sense, però, renunciar a la seva ideologia.

El problema (i la diferència) radica en això: la ideologia, perquè ningú no es pren seriosament els plantejaments pancatalanistes d’Esquerra Republicana de les Illes. Ningú no tem que els republicans plantegin a Antich la confederació amb Catalunya i València. El Bloc a les Illes pot ser tan independentista com vulgueu, però tots sabem que ni pot (perquè la Constitució no li ho permet), ni vol plantejar la independència, ni –menys encara- la confederació dels Països Catalans.

NaBai sí que ho vol. I, a més, ho pot plantejar, encara que asseguri que no ho farà en aquesta legislatura, i encara que compleixi aquest compromís. I ho pot plantejar perquè la Constitució espanyola permet –gràcies a la tenacitat d’Arzallus, a la debilitat d’UCD i a la frivolitat del PSOE (en aquella època els socialistes plantejaven fins i tot la República)- la unió de Navarra a Euskadi, i això –que dit sia de passada, a mi no em causa cap mena d’estarrufament- aixeca, però, vendavals a tota Espanya. I no sols a l’Espanya que vota el PP.

Per això dic que no era el mateix un pacte d’esquerres a les Balears que a Navarra. I això ho sabia perfectament Rodríguez Zapatero, que es féu el despistat, anà a Parla a l’hora de la reunió d’ahir de Ferraz i deixà que resolgués la qüestió Pepillo Blanco.

Ara bé, pacificat el PP amb aquesta decisió, pacificat el país, cal només veure si els socialistes navarresos respectaran l’acord i, com ha dit el secretari d’organització socialista, el gestionaran. Certament que no serà fàcil.


A %d bloguers els agrada això: