Pessimisme europeu

by

En el debat que ha tingut lloc en el Parlament Europeu sobre el futur del Tractat Constitucional, després que el president de la Comissió Constitucional, el socialista Jo Leinen, afirmés que calia elaborar “un text simplificat que modifiqui la presentació del precedent, però que en servi el contingut”, el diputat espanyol del Partit Popular Europeu, Íñigo Méndez de Vigo ha dit molt agudament: “Recordeu-vos d‘El Vell i el Mar’ de Hemingway. El vell lluita per conduir un peix fins al port, però un cop hi arriba, no en resta més que l’espina. Heus ací el que el Parlament no vol.”

Caldrà veure, doncs, què diu l’informe elaborat pel cristianodemòcrata alemany Elmar Brok (PPE) i pel socialista espanyol Enrique Barón (PSE) sobre “el full de ruta per al seguiment del procés constitucional de la Unió” que fou aprovat per una gran majoria (469 vots contra 141 i 32 abstencions) el passat dia 7 de juny en el Parlament europeu i que, segons els ponents asseguren, “preserva la substància del text constitucional” fracassat.

Per la seva banda, el Parlament ens recorda que s’oposarà que el resultat de les negociacions (que s’iniciaran a la cimera europea del proper 22 de juny) condueixi a un afebliment dels drets dels ciutadans en relació al text del tractat constitucional anterior. Els parlamentaris, doncs, insisteixen en el manteniment dels drets fonamentals i reclamen que, sobretot, el text que acabi aprovant-se constrenyi els estats membre a respectar aquests drets.

També insisteixen en la necessitat de clarificar d’altres qüestions, com la lluita contra el canvi climàtic, la solidaritat en el camp de l’energia i una política d’immigració coherent.

El problema és que el sentiment europeu ha decaigut enormement en els darrers anys. Sembla que ningú no cregui ja realment que val la pena prosseguir per la ruta iniciada, ans resulti més recomanable trobar solucions parcials que apedacin el projecte.

En aquest sentit, doncs, molt em temo que, per dures i exigents que siguin les demandes del Parlament europeu, l’egoisme insolidari dels estats acabi imposant-se.


%d bloggers like this: