El sondeig electoral del diari Menorca

by

El diari Menorca va publicar el passat dissabte (ahir diumenge continuà donant-ne informació) un sondeig electoral signat per l’Institut OPINA, limitat a l’illa de Menorca, i concretament a les eleccions que tindran lloc diumenge, dia 27, pel que fa al Parlament de les Illes Balears, al Consell de Menorca i als ajuntaments de Maó i de Ciutadella.

Les variacions respecte de la realitat actual no són substancials. Si es compleixen els resultats predits pel sondeig, Menorca aportarà al Parlament 6 conservadors, 6 socialistes i 1 nacionalista d’esquerres (no hi ha canvi respecte de les passades eleccions, encara que sembla que el PP té alguna possibilitat d’arravatar un candidat del PSOE –en aquest cas els primers n’aportarien 7 i els segons 5-). Al Consell es produirà també el mateix resultat anterior (6 socialistes, 6 conservadors, 1 nacionalista d’esquerra), ço vol dir que continuarà governant la socialista Joana Barceló. A l’Ajuntament de Maó els conservadors avancen en detriment dels socialistes (els primers pugen de 8 a 9 i els segons baixen de 10 a 9), però els nacionalistes d’esquerra mantenen els 2 escons que tenien, i també Esquerra Unida manté el seu, la qual cosa indica que el socialista Arturo Bagur continuarà governant el municipi. A Ciutadella, el PP sembla que absorbirà els vots del PMQ (partit d’un independent a l’estil de Gil), també els d’una nova formació de dretes que volia treure el cap, i fins i tot el regidor que tenia la centrista UCM. Això, si acaba succeint, implicarà una majoria absoluta del PP amb 11 regidors, seguit d’un PSOE amb 6, dels Nacionalistes d’Esquerra amb 3 i d’Esquerra Unida amb 1. Llorenç Brondo governarà, doncs, sense cap problema i sense necessitat de pactar amb ningú.

Tot serà, doncs, gairebé com abans, però amb una clara tendència a favor del PP que veu reforçada la seva presència a Maó (on supera en vots al PSOE –cosa que mai no havia succeït-) i també a Ciutadella, on el PP es converteix en el gran i absolut guanyador.

Penso que una anàlisi ràpida d’aquesta prospecció electoral ens du a les conclusions següents:

1. Joana Barceló manté el timó de la nau menorquina sense que Pepe Segui hagi avançat un àpex. I això, probablement perquè la seva presència al Senat ha estat per a ell més important que liderar l’oposició al Consell, fet que li resta credibilitat entre els electors.

2. Jaume Matas és, sembla, el vertader motor de l’auge de l’augment en la intenció de vot de la candidatura al Parlament. El president de la Comunitat Autònoma, no només per raons de poder real i efectiu –que el té-, ans també per raó de personalitat, és molt més conegut i avaluat a Menorca que Francesc Antich. I això reforça molt els populars.

3. El PP, gràcies a la força que experimenta en aquests comicis, aconsegueix treure’s de damunt totes les noses que li disputaven l’espai de la dreta. A Espanya, doncs –i també a Menorca- avui, de dreta només n’hi ha una: el PP.

4. A Maó, la candidatura del PSOE apareix davant l’opinió pública com esgotada i mancada de recursos. No s’ha cercat el recanvi que s’havia promès i que el socialisme segurament necessitava, i això es notarà en el resultats. A més, si les dades es confirmen, sembla que, contràriament al que jo intuïa, i d’acord amb el que asseguraven els promotors de la nova candidatura de Ciudadanos, aquests, si bé no aconseguiran entrar a l’Ajuntament, faran més mal al PSOE que al PP, cosa per mi difícil d’entendre però que –si les coses són com prediu el sondeig- hauré d’acceptar.


%d bloggers like this: