La pau sembla impossible a Palestina i al Líban

by

A Espanya ens dediquem aquests dies a tirar-nos els plats pel cap i hem decidit convertir les eleccions municipals i autonòmiques en un frec a frec entre els dos grans partits, previ a les generals que hauran de tenir lloc abans d’un any. I això ens permet mantenir l’enfrontament en un nivell dialèctic pla on el que importa no és explicar com millorarem la gestió municipal i com evitarem els escàndols de la corrupció sinó parlar del problema (greu problema) que tenim al País Basc, però per intentar resoldre’l, sinó per tirar-nos els uns als altres els plats pel cap.

I mentrestant, a l’Orient Mitjà, l’exèrcit d’Israel acaba de fer una sèrie de raids aeris a la banda de Gaza, poques hores després d’haver bombardejat el domicili d’un diputat de Hamas i un taller on diuen que hi havia armament.

En aquest sentit val a dir que el gabinet de seguretat israelià va permetre que l’exèrcit augmentés les operacions contra les infrastructures enemigues responsables d’atacs esporàdics contra el seu país.

D’altra banda, per segona jornada consecutiva, els enfrontaments oposaven ahir dilluns l’exèrcit libanès als militants de Tatah-Al-Islam, un grup radical proper a Al-Qaida, entorn del camp palestí de Nahr Al-Bared, a la vora de Trípoli, al nord del Líban.

Quaranta-sis persones, de les quals 27 eren soldats libanesos, van ser morts el passat diumenge al nord del Líban en el curs d’aquests enfrontaments. També una dona de 63 anys mentre que altres 10 persones eren ferides. Aquests són els enfrontaments més violents que ha patit la regió des que l’exèrcit libanès s’enfrontà als fonamentalistes musulmans sunnites a finals de desembre i primers de gener de1999-2000.

Sense que això ens serveixi de consol, és clar que alguns sofreixen molt més que nosaltres, però nosaltres –i en general el món- ho observem amb una passivitat penso que intolerable, que no mitiga el fet que la Unió Europea hagi enviat al Líban algunes tropes per mantenir la pau, una pau que, cada dia que passa, està més deteriorada i que ningú no sap com es pot consolidar.


%d bloggers like this: