La ciutadella de foc

by

El que sovint enyoren els polítics és construir frases curtes però consistents que cridin l’atenció de la premsa. Aznar n’és un expert, sobretot des que, hors-jeu, es dedica a dictar conferències i a passejar-se pel món. Una de les més recordades és aquella que feia referència a la invasió pels àrabs de la península Ibèrica. “Que yo sepa –va dir Aznar- los àrabes todavía no han pedido perdón por haber invadido España”.

No fa gaire, l’historiador marroquí Mohamed ben Azouz Hakim ha respost aquesta frase de l’expresident en una conferència pronunciada a Chefchaouen (Marroc) sobre la “contribució d’Andalusia a l’aliança de civilitzacions”. Segons ens conta el diari Asharq Al-Awsat, Mohamed ben Azouz Hakim ha dit que “abans de parlar amb menyspreu dels Àrabs [José María Aznar] faria bé de mirar-se a l’espill”. És molt probable que una mirada lleugera fos suficient “per recordar-li els seus orígens àrabs”.

Dit això, l’historiador afegeix que el nom “Aznar” és una abreviació de “Hosn An-Nar”, que vol dir “ciutadella de foc”. És probable que aquest significat expliqui una mica la dificultat que demostra Aznar per assimilar les coses que venen de l’exterior i ens expliqui per què tot en ell esdevé impenetrable.


%d bloggers like this: