És possible un nou mandat de Putin a Rússia ?

by

És evident que Rússia té grans dificultats per esdevenir una democràcia en el sentit ple de la paraula. Aquest país enorme, mig europeu mig asiàtic, amb una història a les espatlles plena d’autocràcies o de dictadures, el procés democràtic sempre s’ha mostrat feble i ha tendit al govern autoritari.

Ara, el sistema polític rus és constitucional i, doncs, democràtic, però Putin és un exemple clar de l’home que no acaba d’adaptar-se al sistema i que, dia rere dia, força la màquina constitucional.

D’acord amb la Constitució, Putin no pot ser reelegit, però el dubte de la seva continuïtat plana d’una manera continuada damunt la federació. Ara ha estat un home seu qui ha obert la caixa dels trons. Únic candidat a la seva pròpia successió a la presidència del Parlament rus, Sergueï Mironov, un cop ha estat reelegit, ha proposat d’abolir la limitació a dos mandats presidencials. Segons ens explicava el corresponsal de Le Figaro a Moscou, “Mironov ha dit que cal que aquesta regla es revisi”. Ell proposa que aquesta limitació constitucional que va imposar-se l’any 1993, s’estengui a tres mandats (ara ho limita a dos) i creu també que cadascun d’aquests s’hauria d’allargar de 4 a 5 o a 7 anys. Ell assegura que això és el que reclamen “milions de ciutadans”.

Les esmenes constitucionals que proposa Mironov haurien de ser aprovades per dos terços de les dues cambres del Parlament i per dos terços de les regions russes. Però també es podria recórrer a la fórmula del referèndum universal, fórmula, però, que fou rebutjada encara no fa un any per la comissió electoral central russa.

Val a dir que el president de la Duma, Boris Gryzlov ha mostrat el seu desacord amb aquesta proposta, i d’altres membres del partit presidencial, Rússia Unida, han assegurat que la seva formació vetllarà per la inviolabilitat de la Constitució. I val a dir que el mateix Putin ha dit més d’un cop que no és partidari de modificar-la. Un portaveu del president ha dit –i això no és nou- que “la posició del president no ha canviat. El president no creu que hi hagi cap necessitat de modificar la Constitució”. Però ha insistit –i això tampoc és nou- que Putine desitja continuar exercint la seva influència després de 2008. Però no des del Kremlin.

La qüestió a resoldre és saber des d’on i com vol continuar present a la vida política russa el president Vladimir Putin.


%d bloggers like this: