Prodi i la trampa de Berlusconi

by

Romano Prodi ha acceptat de formar nou govern i de sotmetre’s a la votació de confiança del Parlament. Mentrestant, haurà deixat a la vorera, la llei de parelles de fet que no agradava al Vaticà, ni tampoc a alguns grups centristes catòlics que li donen suport.

Més enllà de la bondat o maldat del gabinet presidit per Romano Prodi, el que aquests dies s’ha posat de manifest és la mala jugada que féu Berlusconi al país. En efecte, després d’anys i panys de governs dèbils, un cop s’aconseguí modificar la vella llei electoral proporcional, Itàlia, per primer cop des de 1945, va veure com, l’any 2001, es constituïa un govern majoritari, el de Berlusconi, que va poder governar tranquil·lament durant cinc anys.

Berlusconi, però, aprovà novament l’adopció d’un sistema proporcional que –segons ell creia (i probablement tenia raó)- complicava més la vida als partits d’esquerre (que aviat es multipliquen) que als partits de dreta, com el seu.

Prodi sempre ha dit que Berlusconi va canviar el nou sistema, no en benefici d’Itàlia, sinó en perjudici de la governabilitat de coalicions heterogènies com la seva. I probablement tenia raó, a la vista de com han anat les coses aquests dies (i de com no m’estranyaria que continuessin anant).

I dic això perquè és possible que Prodi refaci el govern, però amb l’actual composició del parlament, no seria estrany que la crisi aflorés a la primera dificultat que es presenti a l’entesa.


%d bloggers like this: