Cada cop pitjor

by

Cada dia que passa veiem més clar que Jordi Pujol tenia raó quan assegurava que no era necessari modificar l’Estatut de Catalunya per obtenir un més ampli autogovern, cosa que deia preveient què podia passar en obrir el que vulgarment hem denominat “el meló constitucional”. I suposo que ho deia conscient que, en una gran part, els debats estatutaris –i ara ja parlo en plural i, doncs, miro de transcendir l’àrea política catalana- són més aviat debats de superestructura que no interessen gens (o molt poc) a la ciutadania, la qual no sembla que sigui més feliç per tenir un estatut que ampliï els poders del govern i del parlament de la seva respectiva comunitat autònoma.

És evident que aquesta afirmació la faig a partir dels resultats de la votació catalana primer, i andalusa després. Si a Catalunya –després de tant de debat!- va votar un 48,85% dels ciutadans que tenien dret a vot, a Andalusia ha votat un 37%. I estem de sort els ciutadans de les Illes Balears perquè ningú no ens convocarà a votar en referèndum i així els nostres representants ens podran dir que han aconseguit una fita històrica, quan és molt probable que d’històrica no en tingui res.

La veritat és que els polítics que ens representen sembla que s’hagin acostumat a viure al marge de la realitat. I no sols no saben construir programes polítics que s’adeqüin a les necessitats bàsiques de la ciutadania, ans sovint es perden en logaritmes de difícil interpretació que ningú no sap resoldre.

El resultat andalús no és discutible des del punt de vista democràtic, però sí que ho és si l’observem políticament: ens demostra que no hi ha sintonia entre les necessitats dels ciutadans i les accions dels polítics, perquè una acció política de la importància d’un estatut que importi un borrall a un 63% dels electors, no pot ser mai del món una acció necessària.

L’avís de l’elector català va ser ja prou important. El que ha fet l’elector andalús encara ho és més. Alguna cosa ha de canviar en el nostre panorama polític si no volem que, lentament, anem avançant cap al descrèdit del sistema.


A %d bloguers els agrada això: