La divisió

by

La situació no és nova i en vinc parlant de fa temps: la divisió ideològica a Espanya ha canviat des de fa uns anys. Si durant la transició i els anys posteriors, la principal diferència es produïa entre partits nacionalistes i espanyolistes, avui sembla que s’hagi aixecat un mur insalvable entre el Partit Popular i tots els altres. D’ençà la pèrdua de les eleccions l’any 2004, el PP s’ha anat tancant damunt ell mateix i ha cremat totes les naus de l’acord. No té ningú per dialogar ni per entendre’s, i això vol dir que, o guanya ell sol per majoria absoluta o es perpetuarà en la soledat de l’oposició.

Jo comprenc que, amb la bomba d’ETA, Rajoy ha intuït la possibilitat d’una victòria en solitari –l’única que li serviria per governar-, i en lloc de pensar en el país, ha decidit pensar en clau estrictament partidista. Ell i l’Associació de Víctimes del Terrorisme que presideix Alcaraz són ja una única cosa, i no accepten cap proposta de ningú. Això fins al punt que no assistiran a la manifestació unitària “Per la pau i contra el terrorisme” que es farà a Madrid, en solidaritat amb els equatorians morts a Barajas.

El PP i l’ATV es neguen a assistir-hi al·legant que “és un acte partidista”, oblidant que són moltes i diverses les associacions que hi participaran i que ningú no vol capitalitzar-la. On és el partidisme? Jo no el veig sinó en l’actitud sectària i tancada del PP, un partit que avui actua contra tot i contra tots, negant que algú que no sigui ell pugui tenir un mínim de raó a l’hora d’avaluar la realitat de les coses.

De fet fivim uns moments difícils perquè els demòcrates estem més dividits que mai. A sant de què no ha de poder entrar el PNV en el pacte per les llibertats i contra el terrorisme? Per què no podem unir-nos tots i hem d’exigir –ho exigeix el PP- que només ell i el PSOE retornin al pacte d’anys enrere? Quina és la causa de tanta rigidesa? Què és el que els fa impossible d’acceptar que algunes coses han canviat?


%d bloggers like this: