La filmació

by

El primer ministre de L’Iraq, el xiïta Nuri Al Maliki, ha ordenat obrir una investigació sobre l’execució de Sadam Husein, doncs la difusió que se n’ha fet en vídeo ha originat una agra polèmica entre els sunnites, que l’han considerada humiliant. Diuen les agències de notícies que Al Maliki ha pres aquesta decisió per evitar un augment de la violència sectària entre els xiïtes, que controlen el Govern, i els sunnites, que sempre van donar suport el règim de l’expresident de L’Iraq, executat el 29 de desembre, “per crims contra la humanitat”.

La filmació d’una execució per la forca és, no sols humiliant, sinó vexatòria per al reu i per als seus familiars i seguidors, però no hauríem d’oblidar que, en cap cas és tan humiliat i vexatòria com l’execució per se. Diu el proverbi xinès que només un estúpid, quan veu algú que assenyala la lluna amb el dit, es queda mirant-li el dit. Aquí hem fet això: mirar el dit. Trobem indigne que algú hagi filmat l’execució, però som incapaços de veure que és l’execució mateixa el més vil i infamant que es pot fer contra la dignitat d’un home (encara que sigui un assassí i qualsevulla que siguin els crims que aquest hagi comès).


%d bloggers like this: