Estatut a la vista

by

Encara que ho puguem comprendre, als qui hem viscut en dictadura i en democràcia ens és difícil d’acceptar l’apatia amb què vivim la realitat política del país. I dic que ho comprenem perquè hi ha motius per al desencís, atesa la realitat de les coses, però en el fons és una mica lamentable que siguem tan insensibles a les conquestes que la vida diària ens ofereix.

Faig aquest comentari perquè dijous passat, 21 de desembre, alhora que acabava la tardor, el Congrés dels Diputats aprovava el text del nou estatut per a les Illes Balears, que ara haurà de ser discutit al Senat. Aquesta aprovació ha provocat una fotografia dels diputats que han intervingut en la seva elaboració a la porta del Congrés i alguns titulars de primera pàgina, però poca cosa més. Sembla que ens sigui igual tenir o no tenir un estatut que reguli el sistema de govern a les Balears, i tanmateix no és així, perquè –per malament que ho hagin fet els qui ens governen- l’Estatut ha significat una eina cabdal per a la nostra vida ciutadana: hem tingut institucions pròpies, hem pogut legislar, hem apropat l’administració i hem administrat una quantitat de diners que supera de molt la que, fins a la constitució de l’autonomia, havíem administrat.

Molt em temo, però, que aquesta indiferència d’avui es transformaria demà en irritació si de sobte retornéssim al statu quo ante de 1983, perquè –ho hagin fet bé o malament els qui ens governen, ens agradi més o menys l’estatut que ens hem donat- som infinitament més rics ara que fa vint-i-tres anys, i també ara tenim molta més possibilitat d’incidir en la construcció del futur de la que teníem aleshores. I tanmateix…

Sense abandonar l’esperit crític que sempre hem de tenir en analitzar la vida política, penso que, malgré tout, tenim raons objectives per estar raonablement satisfets. “Cualquier tiempo pasado no fue mejor”. D’això en podem estar segurs, per grans que hagin estat els nostres desenganys i per frustrades que siguin les nostres expectatives.


%d bloggers like this: