Una filleta! Una filleta!

by

Com un que no fa res d’importància, la casa reial ha fet saber a l’opinió pública que el fill que esperen els prínceps d’Astúries serà filleta. Quin alè! Els nostres polítics poden respirar tranquils i no cal que s’amoïnin per modificar les normes de la successió a la Corona d’Espanya.

És evident que aquest era el missatge que anava implícit a la comunicació que fa un parell de dies s’envià a la premsa. No cal, doncs, frissar perquè no hi ha cap mascle a la vista, d’ací que tinguem temps de preparar la modificació de la reforma constitucional i la dissolució de les Corts després d’un preceptiu referèndum.

El que resulta curiós –o potser no tant- és que una germana del rei hagi declarat que ella no és partidària de la reforma constitucional que tregui la preferència del mascle sobre la femella en la successió monàrquica. En el fons, penso que la mentalitat de la infanta és lògica amb el que és i sempre ha estat la monarquia: una rèmora que, per molt que intentem adaptar-la a la realitat d’avui, mai no s’hi ajustarà, perquè no hi ha res menys democràtic que un rei, encara que aquest sigui constitucional, i encara que el rei que tenim sigui un home que ho ha fet bé, com la majoria de ciutadans penso que estem disposats a reconèixer.

De tota manera, cal no oblidar que optàrem per la reforma i no per la ruptura amb el règim de Franco. I la monarquia de Joan Carles I és, sens dubte, el nexe que ens uneix a aquells franquistes que, encapçalats per Adolfo Suárez, decidiren fer l’harakiri a la dictadura tot amnistiant-se a ells mateixos per haver participat en un règim il·legítim i (això sobretot) per a poder participar, en igualtat de condicions, amb els qui havien estat sempre opositor al règim de Franco.

Nosaltres acceptàrem aquest comportament, no sé si perquè érem dèbils o perquè érem generosos, però la veritat és que l’acceptàrem, i és lògic que ara tinguem el que tenim. Per tant, poca cosa podem fer per a millorar un sistema polític –la monarquia- que és, per ell mateix, contrari a tota racionalitat democràtica.


A %d bloguers els agrada això: