La llei de partits no ha estat la solució

by

Quan Otegi demana al govern d’Espanya que paralitzi les accions judicials contra els membres de la kale-borroka, sembla que desconegui que, en un sistema democràtic, la separació de poders dóna plena autonomia als jutges, tot fent impossible una acció governamental en aquest camp. Això –actuar sobre els jutges- només pot fer-se en una dictadura, on el dictador fa i desfà com vol en tots els poders de l’estat.

Una altra cosa és el que ha fet ara el Govern basc, que ha demanat “empar” al Tribunal Constitucional contra l’acció del Tribunal Superior de Justícia del País Basc contra el lehendakari Ibarretxe. Què en sortirà d’aquesta acció no ho sé, però com a mínim es guarden les formes.

De tota manera, encara que molta gent (els socialistes inclosos) cregueren que la dita “llei de partits” (que deixava fora de joc Batasuna), era un bon camí per a eradicar la violència, jo sempre he pensat que aquest no era un procediment adequat. Amb aquesta llei a la mà, ni tan sols pot el lehendakari parlar amb membres de Batasuna sense cometre un delicte (de fet, aquesta és la causa del seu processament), i sense parlar amb Batasuna mai no arribarem al final de la violència. ¿O és que haurem de parlar-hi a Suïssa per a evitar així de cometre una il·legalitat?

Jo estic amb la vicelehendakaritza quan afirma que l’encausament d’Ibarretxe per part del TSJPV “contravé la democràcia, afecta al conjunt del sistema polític i desestabilitza la realitat política i social d’Euskadi”. Però és possible que, amb la llei a la mà, el Tribunal no pugui fer altre cosa que el que està fent. D’ací que, en la meva opìnió, la “llei de partits” (contrariament al que predica el PP) sigui un fre que impedeix de trobar solucions al problema polític del país basc, tot i que no negaré que hagi contribuït a aïllar i a descapitalitzar l’entorn dels terroristes.

Anuncis

%d bloggers like this: