La nova policia de Joan Saura

by

El sistema parlamentari implica que, un cop s’ha configurat el Parlament, el president elegit contempla la cambra i encarrega govern a qui li sembla que podrà formar-lo. El més corrent és que doni l’encàrrec al líder de la majoria o de la minoria majoritária i que, quan aquest declina la invitació perquè no s’ha vist capaç de formar govern, aleshores cerqui a algun altre líder de partit o coalició que creu que podrà fer-ho.

En el cas de Catalunya, el president que resulti elegit per a dirigir el parlament, o bé haurà de fer una comèdia o ja haurà d’encarregar de formar govern a Montilla directament, perquè, molts dies abans de constituir-se la nova cambra, aquest ja té com qui diu el govern al sac. Encara més: ja sabem qui ostentarà les principals carteres.

És bo això? No ho sé, com a mínim és diferent del que solia fer-se.

Però no volia parlar del sistema parlamentari, sinó d’unes declaracions de Joan Saura, el tercer en importància d’aquest govern d’entesa –que així es dirà el nou govern-, el qual estarà al front de la sempre conflictiva i important conselleria de l’interior. Vaja! Que Saura serà l’home del sac, un paper que penso que ha fet molt bé la consellera Tura aquests darrers temps. Però no us preocupeu, que Saura no serà exactament l’home del sac, i menys encara l’home de la porra, serà l’home de les bones maneres, del “pari’s, sisplau, senyor conductor…”, del “¿seria tan amable de no robar en aquesta joieria?” O coses per l’estil. I ho dic això perquè, com hem sabut, ha traslladat als quadres intermedis d’Iniciativa per Catalunya-Verds, que, en assumir aquesta important cartera, han de saber demostrar que garantir la seguretat no és sinònim de repressió policial. “Mostrarem –ha dit- que hi ha una manera alternativa de dirigir el departament”.

La tesi ecosocialista és que hi ha una forma progressista d’entendre la política de seguretat, que “permet donar la volta a la doctrina de la dreta que vincula seguretat a repressió policial”. Des d’Interior, doncs, Saura “garantirà la seguretat, la coordinació policial i tots els elements que depenguin de la seva gestió, però alhora té l’oportunitat d’introduir valors propis de l’esquerra”, assenyalen en IC-V. Un d’aquests valors serà la formació dels Mossos d´Esquadra en matèria de drets humans, als quals traslladarà la consigna d’”apostar pel diàleg i el pacte amb els moviments alternatius i amb els manifestants”.

He de confessar que aquest pacte amb els moviments alternatius i amb els manifestants no sé exactament com es menja, però segur que serà molt bonic de veure. No hi ha dubte que, amb els ecosocialistes al front d’Interior, la porra no farà mal i el futur de la policia catalana serà una cosa esplendorosa.

Anuncis

%d bloggers like this: