Novament Ortega a Nicaragua

by

L’expresident de Nicaragua, Arnoldo Alemán, un home corrupte com molts dels qui han governat Centroamèrica, per interessos propis va baixar del 45% al 35% el percentatges de vots que ha d’assolir un candidat per resultar elegit a la primera votació, això a més d’obtenir cinc punts percentuals per damunt del més proper dels altres candidats.

Aquest canvi ha fet que Daniel Ortega hagi estat elegit, després de quatre intents, nou president de Nicaragua, un país pobre entre els pobres i amb més desigualtats. És normal que la victòria d’un sandinista faci una certa por, però tinc la impressió que el problema a què s’haurà d’enfrontar en primer lloc Ortega és de saber esdevenir ell mateix i no transformar-se amb un ninot d’Hugo Chávez, el líder bolivarià de Veneçuela.

Tant aquest com George Bush han aixecat les seves veus per a liderar el procés electoral nicaragüenc. Ell donant suport al dretà Eduardo Montealegre, mentre que Chávez el donava a Ortega, com si l’un i l’altre fossin membres d’una sucursal

Segons publica La Vanguardia, Ortega tractarà de negociar amb la banca local “una reprogramación de la deuda interna a largo plazo para liberar recursos a favor de las actividades productivas del campo, la salud y la educación”. També admet que els grups econòmics “deben ayudar a sacar a Nicaragua de la pobreza, para asegurar su propia estabilidad”. Si això es produeix i les forces que segueixen Bush no boicotegen la política del president, potser Nicaraugua podrà iniciar una certa sortida de la crisi. Però Ortega s’equivocaria de posar-se en mans d’Hugo Chávez. No penso que sigui aquest el camí.

Anuncis

%d bloggers like this: