Rússia: un nou assassinat

by

Rússia és un estat molt gran, i amb una població de més de 140 milions d’habitants, els números es relativitzen, però no deixa de ser significatiu que una nova mort “significativa” es produís el passat dilluns. En aquest cas es tracta del director de negocis de l’agència de notícies estatal Itar-Tass, Anatoli Voronin, que va ser trobat ahir mort a ganivetades en el seu apartament en el centre de la capital russa. Aquest homicidi es produïa deu dies després que un assassí a sou acabés amb la vida de la periodista Anna Politkovskaïa, un símbol de la llibertat de premsa i d’oposició a la política del president Putin a Txetxènia.

No conec les reaccions del president en aquest cas, però quan la mort de la periodista, després de condemnar-la i de dir que els assassins havien de ser condemnats (si és que els troben, es clar) va minusvalorar l’acció d’Anna Politkovskaïa. “Amb prou feines el seu diari era conegut”, va dir.

Aquesta mort se suma, però, a la cadena d’assassinats per encàrrec de l’últim mes. El 13 de setembre uns pistolers van matar al vice-president del Banc Central de Rússia, Andrei Kozlov, l’acció que més alt ha copejat l’estructura de poder de Rússia. Després van ser assassinats Enver Ziganshin, un enginyer que treballava per a una empresa subsidiària de la petroliera TNK-BP, i el banquer Alexander Plojin.

Alguna cosa fa mala olor a les cavernes del Kremlin.


%d bloggers like this: