Alan García reclama ampliar els casos de pena de mort

by

El president del Perú, Alan García, ha dit això: “Jo penso que gent que ha comès violacions que van seguides de la mort de fillets no tenen dret a viure, i que la societat s’ha de defensar.” Val a dir que al Perú, l’article 140 de la Constitució limita l’aplicació de la pena capital als actes de traïció a la pàtria en temps de guerra i al terrorisme.

Vint-i-set anys després de l’execució d’un presoner al Perú, la iniciativa presidencial ha suscitat un gran debat en el si de la societat peruana i fortes crítiques per part de la Conferència episcopal, que té una gran influència en aquell país de majoria catòlica. Els bisbes, en una intervenció carregada de seny, des del meu punt de vista, han dit que “L’experiència d’altres països mostra que [la pena de mort] no resoldria el problema i ens empenyeria perillosament vers al retorn de ‘l’ull per ull, dent per dent’ que no eradicaria el mal”.

També s’ha pronunciat en contra la Federació internacional dels drets de l’home (FIDH), que ha apel·lat als diputats perquè refusin aquests projectes de llei “que obligarien al president a denunciar la Convenció americana dels drets de l’home, ratificada pel Perú l’any 1978”, coneguda amb el nom de “Pacto de San José”

El problema no és, però, si Perú es veuria o no obligada a denunciar el pacte, el problema real és que Perú infligiria clarament els drets de l’home, com tants altres estats que encara no han descobert que la llei del talió no és el camí més adequat per a atacar la delinqüència.


%d bloggers like this: