El cas de De Juana Chaos

by

Comprenc que no és fàcil lluitar contra el terrorisme i, alhora, dialogar els qui el provoquen per veure si, d’una vegada per sempre, abandones les armes. I comprenc que ho ha de ser encara més quan el qui això fa, ho fa amb una resistència frontal i absoluta del principal partit de la oposició.

En aquests treballs l’error sempre és bo de cometre, entre altres coses perquè el qui du la iniciativa només pot respondre d’ell mateix, però mai no sap que farà l’adversari, i menys encara sap si la persona amb la que negocia representa tot l’adversari que, com sol succeir en aquests casos, és una mena de monstre de molts caps que no necessàriament s’intercomuniquen.

Dit això, i deixant clar que en aquest punt jo estic al costat del govern, he de reconèixer que el que ha transcendit respecte del canvi de posició de la fiscalia en el cas de De Juana Chaos és un error en el qual no s’havia d’haver caigut. Ja sé que s’ha desmentit després, i que fonts autoritzades han dit que no era ferma la sol·licitud de 96 anys de condemna, però de 96 a 6 anys hi ha un abisme, i comprenc que Rajoy s’hagi llençat de cop a la jugular del govern. I també algun socialista dissident, com la basca Rosa Díez, que ha qualificat el canvi d’escandalós.

De tota manera, el que no tenia cap ni peus és que, per unes amenaces fetes en un article de diari, es demanessin 96 anys. Ja sabem que De Juana era una mena d’assassí en sèrie. Però ara no parlàvem d’això. De Juana havia ja complert la condemna que se li havia imposat pels seus assassinats, condemna que va poder reduir emparant-se en els beneficis penitenciaris de la legislació per la qual s’havia de regir el seu cas. Ara no se li imputava cap assassinat, sinó unes amenaces fetes amb publicitat, i és molt dubtós que per aquest possible delicte (de fet De Juana es troba ara en presó preventiva) se li puguin demanar 96 anys.

Bé, la realitat és que en un cas com aquest hi ha hagut massa errors, i són aquesta errors els qui donen ales a l’oposició.


%d bloggers like this: