La pena de mort

by

Amb motiu de la celebració del dia en contra de la pena de mort, que va tenir lloc el passat dimarts, 10 d’octubre, els diaris van publicar diferents articles i reportatges sobre la pena capital, aquesta que no admet revisió possible i que, al meu entendre, i suposo que de tots els abolicionistes del món, converteix en assassí el qui la practica.

Cada dia que passa són més els estats que s’apunten al club dels qui no accepten la pena de mort i la fan fora del seu sistema repressiu penal, però això no significa que, entre els homes, aquesta postura abolicionista creixi en la mateixa proporció.

De les dades que he llegit, les que més m’han impactat són les de França, aquest país que, com saben els meus lectors, m’obliga dia rere dia a enterrar els meus mites. Jo sabia que, quan François Mitterand la va abolir, tenia una majoria de la població en contra (sembla que un 62% de francesos eren partidaris de mantenir esmolada la guillotina). Dons bé, ara la cosa no és molt millor, encara que hem avançat. Segons un estudi demoscòpic fet per Sofres, el 42% dels francesos desitjaria que es restaurés la pena de mort, i això és encara més greu si tenim en compte que, fa només quatre anys, concretament el 2002, els partidaris de mantenir-la eren només el 40%.

Alguna cosa important té de fracàs el nostre sistema si l’opinió pública retrocedeix en qüestions com aquesta de la pena capital.


%d bloggers like this: