Les eleccions nord-americanes

by

Els electors nord-americans aniran a les urnes el proper dia 7 de novembre (no tot ha de ser parlar de Catalunya) per a elegir 33 senadors, tots els congressistes i 36 dels 50 governadors, això sense tenir en compte els molts representants de caràcter local. A la vista de la composició actual de les cambres, els demòcrates haurien de conquerir un mínim de sis senadors per tenir-hi majoria, i 15 membres de la Cambra de representants. Ambdues cambres avui tenen majoria republicana.

A la vista dels sondeigs, l’oposició demòcrata no havia estat tan a prop mai de fer-se amb el Congrés, atesa la quantitat d’escàndols i problemes que afecten el president Bush, que es troba en un franc declivi.

Això no obstant, cap sondeig s’arrisca a prometre la victòria als demòcrates, tot i que les distancies semblen mínimes. De fet, és la primera vegada des de 1944, que tant la Cambra de representants com el Senat semblen a l’abast dels demòcrates.

Els qui contemplem la política americana amb un cert distanciament i també des d’un profund desconeixement de la realitat dels Estats Units, pensem que la victòria dels demòcrates hauria de ser cantada, però no hem de fer-nos il·lusions perquè, si un lloc del món és per essència conservador, aquest és els Estats Units d’Amèrica.

De tota manera se’ns és permès d’especular, i si els demòcrates aconseguissin majoria a les dues cambres, el president Bush, més afeblit que mai, hauria de negociar amb l’oposició, cosa que s’ha estalviat fins ara.

Si més no, seria un consol.


%d bloggers like this: