Els socialistes francesos es preparen per a decidir

by

Dels set presidenciables socialistes n’han quedat tres: Laurent Fabius, Ségolène Royal i Dominique Strauss-Kahn. Després de l’enregistrament de les candidatures, que va tenir lloc el passat dia 3 d’octubre, el consell nacional del PS es reunirà el proper dissabte dia 7 per a verificar-les. Serà aleshores quan la cursa interna començarà realment, i durarà fins el 16 de novembre, temps durant el qual els candidats socialistes hauran de convèncer els 210.000 militants del partit.

Si Ségolène Royal apareix com a favorita a les primàries i es beneficia de l’adhesió d’un número creixent d’electors i de quadres, els dos altres candidats asseguren que també disposen d’un ampli suport. A partir d’ara podem esperar de tot: fantasmades, traïcions i sorpreses… però també debat (i del bo).

Ens agradi o no reconèixer-ho, el cert és que la democràcia partidista francesa és força més madura que l’espanyola, entre altres coses perquè els partits organitzen vertaders debats entre els qui volen ser candidats a la presidència de la República en representació de les seves sigles. Tres d’aquests debats tindran lloc a províncies. El primer debat televisiu s’ha programat per al dia 10 d’octubre, i versarà sobre qüestions econòmiques i socials; el segon, que tindrà lloc el dia 17, tractarà de societat i mediambient. El tercer debat televisiu, programat per al dia 7 de novembre, es dedicarà a la política internacional.

Creu algú, a la vista del que acabo d’explicar, que hi ha cap mena de paral·lelisme entre el que succeeix a Espanya i el que succeeix a França en allò que fa referència a l’elecció dels candidats?


%d bloggers like this: