Canvis al Govern de la Generalitat de Catalunya

by

Seria una temeritat per part meva opinar sobre la crisi de govern que ha propiciat a Catalunya Pasqual Maragall. Sis consellers han passat a l’atur i sis de nous han passat a ocupar els càrrecs, sempre dins les coordenades del tripartit. Maragall, però, és sempre tan original que, fins i tot en les crisis de govern, es mostra únic. Ja s’hi mostrà el passat mes d’octubre quan el PSC (no parlem dels altres dos membres de la coalició) s’oposà a les decisions del president.

Aleshores la remodelació governamental no va ser possible i Maragall va haver de plegar veles. Però el president és tenaç i tossut, i ha tornat a la càrrega tan just les condicions li han semblat favorables. Aquest cop el seu partit no s’hi ha oposat, i els altres, tot i que no ho han vist bé del tot, han acabat acceptant (més o menys a gust) els pressupostos del president.

Jo penso que els dos canvis més significatius són el de Mieras i el de Carretero. La primera (els més malvats li deia “katrina” en lloc de “Caterina”) perquè evidentment no donava la talla per dirigir l’àrea de cultura; i el segon perquè, després de les declaracions clares i llampants contra l’Estatut i també contra Rodríguez Zapatero, feien molt difícil la seva convivència amb Maragall en el si del govern de la Generalitat.

Sigui com vulgui, el que sembla clar és que hi ha voluntat de continuar amb la fórmula del tripartit fins al final de la legislatura i que el referèndum (a menys que obtingui uns resultats molt diferents als previstos) no alterarà la fórmula de govern, i possiblement tampoc al govern que ara s’ha format.

De tota manera, anunciar una crisi i dir que aquesta quedarà resolta un dia després d’anunciar-la, concretament a les dues del capvespre, no deixa de ser una originalitat maragalliana.


A %d bloguers els agrada això: