Les dificultats de Prodi

by

Un cop hem pogut assimilar els resultats de les eleccions italianes, el primer que cal dir és que no ho tindrà fàcil Romano Prodi per governar. Només dos escons de majoria al senat i només 25.000 vots més que els perdedors en l’escrutini per al Congrés (encara que aquí la majoria serà més gran per mor del sistema electoral que premia el guanyador) comporta un molt petit avantatge, i més si tenim en compte que “La Unió” no és un partit compacte sinó una amalgama de partits de molt diversa ideologia que els ha unit la contra a Berlusconi.

D’altra banda, si el que estava en joc era la figura de Il Cavaliere, temo molt que les eleccions no l’hagin destruït, perquè una victòria tan minsa no sembla suficient per a treure’l del mig, i més si tenim en comte que la coalició de dretes ha guanyat a tota la Itàlia rica i pròspera.

Jo comprenc que, com diu Prodi, “qui vince, vince” i que és a ell que li toca governar, però em sembla que la tasca futura d’Il professore no serà fàcil. Per ventura ha oblidat que foren els comunistes (avui coaligats dins L’Unió) els qui el feren caure l’any 1998?

La realitat, doncs, és que Prodi i la coalició de centre-esquerra ha guanyat, però penso que no ha reeixit en el seu propòsit bàsic de convertir els comicis en un plebiscit anti-Berlusconi. Al cap i a la fi, aquest té exactament mitja Itàlia darrere seu. I si a l’estret marge de vots que els ha donat la victòria hi afegim el fet indiscutible de la diversitat de criteris que aviat sorgiran dins la coalició guanyadora, penso que no és agosarat de concloure que el futur del nou govern Prodi no presenta un horitzó gaire clar.


A %d bloguers els agrada això: