No, no he estat massa dur

by

Un lector em demana si no he estat massa dur amb la meva crida en favor de la defensa dels valors bàsics i consolidats de les nostres democràcies, d’aquests valors que no poden admetre cap de les violentes reaccions que s’han produït en els cercles musulmans més exaltats contra les caricatures irrespectuoses de Mahoma.

I la resposta és no, no he estat massa dur. Mil vegades no. Perquè la confusió on ens pot conduir una diguem-ne actitud comprensiva dels fets em sembla extremadament perillosa. En efecte, quan jo he vist aquests dies una manifestació a Londres amb una pancarta que deia: “Europa, el teu 11 de Setembre arribarà”, o bé una altra a Brussel·les que afirmava: “Massacreu els qui insulten l’Islam”, o bé he escoltat com exaltats iraquians reclamaven una “fatwa” (pronunciament legal) per a assassinar els caricaturistes danesos de Mahoma, jo no puc restar indiferent i he de prendre posicions d’una manera tan inconfusible com clara.

A més, us demanaria: Heu vist o escoltat en algun moment que els islamistes moderats (del nostre país o d’altres països, que n’hi ha) condemnessin les manifestacions a què acabo de referir-me? Jo no. He escoltat, és cert, sectors islàmics que han respost d’una manera força més digna al fet de les caricatures, però no he escoltat a ningú que condemnés de manera expressa i clara els manifestants radicals. I això és intolerable. No és possible romandre impassible davant una pancarta que digui “Europa, el teu 11 de Setembre arribarà”, o davant una altra que inciti a assassinar els qui insulten l’Islam. Hi ha massa intolerància darrera d’aquestes manifestacions que no són altra cosa que una vertadera i inequívoca incitació a l’assassinat per motius religiosos o ideològics. I això –que tants sengles de guerres i d’intolerància ens ha costat als occidentals, fins que ho hem arribat a superar- no és, ni pot tractar-se, com una simple anècdota. És quelcom de molt greu que afecta els valors bàsics de la nostra convivència com a demòcrates i com a ciutadans.


A %d bloguers els agrada això: