La gran coalició

by

Serà el proper dia 22 de novembre que es posarà en marxa a Alemanya la gran coalició. L’acord ha costat molt i desperta alguna incògnita pel que fa a aquesta experiència política no inèdita (durant els seixantes la protagonitzaren Adenauer i Brandt), però difícil, que exigeix un alt nivell dels homes i dones que l’han de dur a terme.

Els socialdemòcrates aprovaren l’acord amb només 15 vots en contra (de cinc-cents) i els cristianodemòcrates amb el vot contrari de 3 (dels 116 delegats).

Segons ha escrit el corresponsal de La Vanguardia, Marc Bassets, Roland Koch, un dels barons regionals més poderosos de la CDU, ha dit: “La política és l’art d’allò que és possible. Ens trobem en temps extremadament difícils. Creiem que podem resoldre els problemes i cal ésser conseqüents i no deixar-nos perjudicar per les crítiques d’un i altre costat. Quan els sindicats i les empreses ens ataquen, això significa que hem trobat el centre.”

De la seva banda, Franz Müntefering, fins ara president del SPD, ha declarat que “governar no és fàcil, les coalicions no són fàcils, però és millor governar que anar a l’oposició sense poder influir.”

Grans dosis de realisme i de responsabilitat en totes aquestes manifestacions. És evident que els alemanys (tant els de dreta com els d’esquerra) són conscients del problema que pateix la que hem vingut a denominar “locomotora d’Europa”. Cal afrontar reformes estructurals i adoptar una política consensuada que no agradarà a ningú però que segurament serà la que demana el país per a reemprendre la marxa. Enhorabona, alemanys!


A %d bloguers els agrada això: