La derrota de Blair

by

Fa una mica més d’una setmana, Tony Blair va perdre una votació en el parlament britànic. El primer ministre proposava l’aprovació d’una llei dubtosa pel que fa a les garanties constitucionals i una part del seu partit hi va votar en contra. Aquests vots, sumats als de l’oposició conservadora, implicaren una derrota de Blair que va veure com la seva proposta no prosperava.

¿Algú s’imagina que aquí, entre nosaltres, pot succeir una cosa semblant? La resposta ha de ser negativa, efectivament, perquè aquí, tot i que la Constitució diu clarament que els diputats no estan subjectes al vot imperatiu, l’estructura dels partits fa impossible que un diputat dissenteixi de la direcció, a menys que sigui un suïcida.

Jo no demano que els diputats trenquin la disciplina parlamentària, que no és això; demano simplement que els partits s’obrin i que deixin de ser cercles tancats, impermeables a les idees. I a més crec que, mentre no es canviï el sistema de llistes tancades i –sobretot- mentre no s’assumeixi que els diputats són éssers pensants, amb personalitat pròpia, la democràcia no podrà desenvolupar-se plenament.


A %d bloguers els agrada això: