Les monges demanen més democràcia

by

Els diaris de diumenge duien fotografies de la manifestació contra la política d’ensenyament del govern. En una hi vèiem unes monges amb un cartell a la mà que deia: “Zapatero, menos talante y más democracia”.

No sé què devien entendre exactament aquelles monges d’edat indefinida, entre 50 i 70 anys, per democràcia. ¿Entenen per ventura que la majoria parlamentària ha de plegar-se a la voluntat de la minoria? ¿És aquest el sentit d’aquells cartells? Perquè a mi em sembla bé que lleis orgàniques que regulen l’ensenyament es facin de comú acord, sempre que aquest sigui possible després d’haver dialogat. Però ¿i si l’acord no arriba, què s’ha de fer? ¿Acceptar els postulats de la minoria?

És possible que el govern de Rodríguez Zapatero no hagi esgotat tots els camins del diàleg, però dubto molt que la Concapa, els bisbes i el Partit Popular hagin assumit que, des d’una minoria parlamentària -per poderosa que sigui aquesta- no es pot imposar la pròpia voluntat. D’altra banda, els drets que evoca l’Ésglésia no són drets, són, en tot cas, interessos molt respectables que convé afavorir, però que no impliquen la necessitat constitucional de ser satisfets al 100% per un govern que, mentre les eleccions no modifiquin l’aritmètica parlamentària, representa la majoria dels ciutadans.

L’Església espanyola ve d’una situació de privilegi que no hauria d’oblidar. D’altra banda, no deixa de ser preocupant que, amb tot aquest temps que vivim en democràcia, s’hagi mostrat incapaç d’autofinançar-se i que, en un percentatge molt elevat, depengui de les assignacions del govern.

A mi em sembla bé que l’Estat financiï actuacions de l’Església que són molt lloables en el camp social (en el qual incloc l’ensenyament), però és lamentable que els cristians -aquests que l’Església computa per dir que representa la gent que representa- es mostrin tan aliens a les seves necessitats. Alguna cosa falla aquí, i convindria que els bisbes l’analitzessin amb objectivitat. D’altra manera és molt fàcil caure en la demagògia.


A %d bloguers els agrada això: