El problema de la segregació social, territorial i ètnica

by

El País d’ahir dissabte duu una entrevista amb Manuel Valls, diputat socialista i alcalde d’Evry, una ciutat de la perifèria parisenca que em sembla clau per entendre què està passant a França. Potser se li nota un pèl massa la seva militància socialista, però és igual. El que diu penso que val la pena de tenir-ho en compte.

A la pregunta de què està passant a França, respon Valls:

“Lo que está sucediendo no es sólo el problema de unos barrios: son los problemas de Francia, de la sociedad francesa, que nos estallan en la cara. Estamos pagando 30 años de segregación social, territorial y étnica. Lo que sucede es un espejo de la Francia que vive en la miseria y padece una crisis de identidad. Hemos perdido el sentido de lo que es ser francés.”

Hi ha racisme a França?, li demana el periodista. La resposta de Valls és la següent:

“Sí, se puede hablar de racismo y discriminación. Ésta es la tesis de mi libro: el fallo del modelo republicano de integración, de asimilación. Se ha estropeado el ascensos social. El inmigrante italiano, español, portugués, e incluso los argelinos antes de la II Generra Mundial, llegaban como obreros; sus hijos conseguían ser maestros y sus nietos catedráticos de universidad, por decirlo de alguna manera. La crisis actual afecta a los hijos y los nietos de la inmigración, que son franceses. En la Asamblea Nacional no hay ni un solo diputado de origen magrebí o de piel oscura, a excepción de los tres de los territorios del Caribe. Y un solo musulmán,el representante de Mayotte, en el Índico.”

És evident que si els immigrants no aconsegueixen integrar-se (fet aquest al qual molt sovint ells posen grans dificultats, que no tot és culpa dels de casa) i assolir un estatus d’alguna manera assimilable als naturals del país, van engreixant un tumor que acaba esclatant. Possiblement és el cas de França, i podria ser també el nostre si, d’una manera sensata, no aconseguim, sense partidismes, establir una política d’integració social generosa i intel·ligent.


A %d bloguers els agrada això: