Els catòlics i el preservatiu

by

Fa uns dies, The Washington Post duia un llarg i interessant reportatge sobre els catòlics d’Àfrica del Sud i el problemes que implica afrontar la SIDA amb el preservatiu. Aquest recollia el testimoni d’un exseminarista sudafricà de 32 anys, Luyanda Ngonyama, que, després de participar com a laic a la conferència de bisbes d’Àfrica del Sud, ha decidit consagrar tots el seu temps a la més gran associació de lluita que hi ha al seu país contra la SIDA, la Treatment Action Campaign. “Quan heu estat testimoni una o moltes vegades d’històries on les persones haurien pogut ésser salvades si haguessin utilitzat un preservatiu, us asseguro que tindríeu un problema de consciència –explica Ngonyama-. Cal ésser realista: la gent desitja el sexe, fins i tot fora del matrimoni.”

Segons Ngonyama i d’altres catòlics de l’Àfrica del Sud que defensen la utilització del preservatiu com a mitjà de prevenció contra el virus de la SIDA –un grup en el qual trobem preveres, monges i, com a mínim un bisbe-, la magnitud del problema exigeix que, si més no en el marc africà, es concebin els preservatius com a instruments eficaços per a lluitar contra la propagació d’un virus que mata a milions de persones i no, només (i exclusivament) com a anticonceptius.

A partir d’aquest postulat, nombrosos catòlics sudafricans afirmen que la utilització de preservatius hauria d’ésser encoratjada per una Església la doctrina bàsica de la qual és el respecte al caràcter sagrat de la vida humana. La vida humana és el que tenim de més preuat, des de la concepció a la mort –recorda el bisbe Kevin Dowling, de Rustenberg, per ventura el més cèlebre defensor catòlic dels preservatius a l’Àfrica del Sud. I afegeix: “Nosaltres no podem salvar la vida de tothom, però sí que podem salvar algunes vides gràcies a la utilització dels preservatius.”

És evident que, en un moment o altre, l’Església haurà de replantejar-se aquesta qüestió, que hauria de ser analitzada, no des dels despatxos vaticans, entre llibres preciosos i obres d’art que causen l’enveja de tots, sinó in situ, entre els milers i milers de persones míseres afectades pel virus i condemnades a morir. Com ha escrit Gunther Simmermacher, redactor en cap d’un setmanaris catòlic de Ciutat del Cap, “Tot catòlic que s’hagi trobat dins un tuguri i hagi assistit a l’agonia d’una persona malalta de SIDA, dirà: ‘Bé, d’acord, utilitzeu els preservatius’.”


A %d bloguers els agrada això: