Per què Núñez Feijóo demana que governi la llista més votada?

by

Comprenc el drama a què les enquestes aboquen Núñez Feijóo. Totes, o gairebé —perquè Tezanos segueix mantenint el contrari— el situen en el primer lloc en una hipotètica carrera electoral que, a Espanya, no és pot demorar més d’un any. En efecte, el cicle de la darrera legislatura s’acaba aquest 2023 i el president Pedro Sánchez haurà de convocar eleccions després d’un període en què, contra pronòstic, ha governat sense perdre pràcticament cap votació al Congrés, a pesar que no disposava d’una majoria absoluta.

És, doncs, explicable que les victòries de Sánchez —algunes emparades per la sort, com la de la reforma laboral, que s’aprovà perquè un diputat popular va prémer el botó equivocat en emetre el vot— treguin Núñez Feijóo de polleguera, però revelen, si més no, la gran habilitat de Sánchez per obtenir el vot de partits, grups i grupuscles que no li són afins del tot, però que li han donat suport tot recolzant-lo al llarg de la legislatura.

Si repassem les xifres, podem observar que els 184 diputats que, de mitjana, han acompanyat les propostes legislatives del Govern —a alguns dels quals la dreta ha dedicat els més durs epítets, titllant-los de terroristes, de colpistes i d’antiespanyols—, podríem concloure, com s’ha fet sovint des de la dreta, que Sánchez és un prestidigitador, un home sense cap d’ideologia, un polític que es ven sempre al millor postor i que, en conseqüència, ha cedit Espanya als seus enemics només per consolidar-se en el poder.

No negaré que a Sánchez més d’un cop li he escoltat una cosa i la contrària, encara que no és aquest un fet que pugui adjudicar-se-li en exclusiva, però em sorprèn que la dreta del “moderat” Núñez Feijóo, que va succeir al “radical” Pablo Casado, no es demani si no pot haver-hi cap altra raó que expliqui per què el PP no ha aconseguit durant tots aquests anys que alguns partits que de cap manera podem situar en el camp de l’esquerra —pensem en el PNV o en el PdeCAT, per exemple—, li hagin fet cas i s’hi hagin acostat deixant el PSOE de Sánchez a l’estacada, és a dir en minoria, tot obligant-lo a convocar eleccions.

És, per tant, raonable que el PP sagni per la ferida quan veu que Sánchez ha aconseguit aprovar tres pressupostos amb el suport d’ERC i de Bildu, al primer dels quals titlla de colpista i al segon de terrorista o de filoetarra, però s’oblida que no sols els va aprovar amb el vot d’aquests i d’altres formacions d’esquerra, com Podemos, Más País, o Compromís, sinó també amb els del PNV, Coalición Canaria i el Partido Regionalista de Cantabria, que van preferir donar suport a Sánchez que posar-se al costat del PP de Núñez Feijóo. ¿Per què? ¿S’ho ha demanat el líder de la dreta?

Potser podríem trobar la resposta en el fet que no basti demonitzar una persona i un partit perquè aquest es desprestigiï, sinó que sovint convé observar la realitat. ¿I quina és la realitat en la qual es mou el PP de Núñez Feijóo? La realitat —o, com a mínim, un aspecte indiscutible d’aquesta— la veiem en la incapacitat que, al llarg de tota la legislatura, ha tingut el PP d’atreure els partits que no militen clarament en el camp de l’esquerra i en la necessitat imperiosa que ha tingut d’acostar-se a l’extrema dreta per governar.

L’episodi que hem viscut amb les afirmacions i desmentits que ha protagonitzat la Junta de Castella i Lleó amb el protocol antiavortista del seu vicepresident, García Gallardo, n’és un exemple d’aquesta realitat, como ho és també que, volent repicar i assistir alhora a la processó, el president dels Populars no hagi assistit a la manifestació del passat dissabte 21 de gener, a Madrid, però hi hagi enviat destacats membres de la seva organització, que s’han vist fagocitats absolutament pel partit d’Abascal que, en defensa del nacionalisme unitari espanyol i tot assumint un populisme indiscutible, ha fet el mateix, mutatis mutandis, que van fer els processistes de Catalunya el 2017: apropiar-se del país, menysprear tot el que ells rebutgen i oblidar-se que la realitat és força més complexa i, sobretot, més plural.

I basta llegir el manifest que es proclamà a Cibeles per veure fins a quin punt n’és, de perillós, el camí que allí es dissenyava, ja que, per poc analítics que ens mostrem, hem de veure per força que aquella gent criticava no sols el PSOE i l’esquerra que li dona suport, sinó també (ni que fos de manera indirecta) el PP, és a dir els dos partits que, segons l’ultradreta, s’han mostrat incapaços de frenar el procés de destrucció en curs de “la nació política espanyola”, i evitar així el retrocés “a les pitjors èpoques de la nostra història”. Val a dir que no sabem quines són aquestes, encara que pressuposo que no es deurien referir a la dictadura franquista, que durà 40 anys, i que ells —els d’Abascal—sembla que vegin com una etapa que no cal condemnar i de la qual es poden treure lliçons admirables.

D’altra banda, he de dir que m’he entretingut una mica a observar quins eren els companys d’Abascal —líder indiscutible de la manifestació a la qual el PP va assistir, sembla que de manera vergonyant, enviant-hi personalitats de segona fila—: Allí hi havia “Resiste España”, que s’autodefineix com a “milícia cívica”, però que s’assembla a Vox com una gota d’aigua a una altra gota d’aigua; també la plataforma NEOS, que impulsa l’exministre Mayor Oreja, el qual va assegurar el dia que la presentaven en públic (novembre de 2021), que “España está inmersa en un suicido histórico”. També el “Foro España Cívica”, el principal dirigent de la qual, Mariano Gomà, acusava els integrants de l’actual govern de voler “fer del nostre país una dictadura bolivariana”; o bé el “Foro Libertad y Alternativa”, constituït i presidit per Alejo Vidal-Quadras, que ha manifestat recentment que “La acción de un Gobierno constituido por fuerzas que, con el apoyo explícito de separatistas y filo-terroristas, aspiran a demoler la obra de la Transición democrática para transformar nuestra Nación en una sociedad colectivizada, totalitaria, fragmentada”.

¿Cal seguir? És suficient per veure que la “realitat” a la qual, ara per ara, només pot acostar-se Núñez Feijóo és aquesta, i comprenc que no li agradi, perquè certament no és la seva, però el problema a què s’enfronta és que, de fet, és l’única amb qui sembla que pot comptar.

No ens ha de sorprendre, per tant, que Núñez Feijóo hagi llençat la proposta de donar el govern a la llista més votada, perquè, emparant-se en les enquestes que li donen majoria al Congrés (però molt distant de l’absoluta), sap que és l’única manera que té de governar sense haver d’acudir necessàriament a l’extrema dreta —aquesta amb la qual el seu partit va protagonitzar la foto de Colón el 2019 i amb qui, ni que sigui per persona interposada, ha assistit a la manifestació del passat dia 21 a Madrid.

Jo comprenc que és un mal de cap pels partits majoritaris haver de pactar amb altres per formar un govern, ja que aquesta és l’única manera de conformar majories, però Espanya es va donar un sistema representatiu de caire proporcional, un sistema que certament no afavoreix la formació de governs en solitari, però que dona veu a tota la ciutadania i no només a una part (la que vota els dos grans partits), i dona també veu a minories territorials que d’altra manera serien menyspreades. I aquest sistema és incompatible amb el fet de donar el govern a la llista més votada, que, de fet, no podria governar amb un Parlament que li fos hostil.

I seria encara pitjor si s’optés per aquella proposta que va fer Pablo Casado el 2018 quan va proposar una reforma de la llei electoral per establir un bonus de 50 diputats per al partit guanyador dels comicis.

No, això no seria democràtic ni s’ajustaria a la Constitució. Si el país és plural, plural ha de ser el Govern, i nosaltres hem d’aprendre a conviure amb aquesta realitat. Encara que ens costi.

Advertisement

A %d bloguers els agrada això: