La difícil i necessària reforma del delicte de sedició

by

A la vida real sabem que, sovint, al traçat de carreteres hi ha punts negres extremadament perillosos que s’haurien de revisar perquè així ho reclama una bona política d’infraestructures. En aquests casos, si els polítics que en són responsables aborden el problema i fan la reforma partint només del informes tècnics que indiquen que, en efecte, aquella volta perillosa s’havia de refer per evitar accidents, el problema es resol perfectament i sense crítica. Més encara, fins és possible que obtenguin elogis de la premsa i dels partits de l’oposició.

El problema sorgeix quan la reforma d’aquella volta perillosa, que estava mal traçada i que exigia una reforma es produeix després -i com a conseqüència- d’haver-se produït un greu accident que ha provocat morts i ferits. Aleshores els polítics no es poden treure de sobre una crítica justificada: “Havíeu d’haver-ho fet abans!”.

Una cosa semblant s’està produint a Espanya amb la reforma del delicte de sedició que regula el Codi penal. Aquest, que manté una regulació encara decimonònica, és concebut en el nostre marc legal com un delicte que no forma part dels delictes contra la Constitució -a diferència del de rebel·lió-, sinó contra l’ordre públic. Però no són pocs els penalistes que ens expliquen que el seu redactat, producte d’un temps molt diferent de l’actual, fa que la sedició s’assembli a una mena de “rebel·lió en petit format”, tot i que, com acab de dir, vol protegir un bé jurídic diferent, ja que no castiga cap atac a la Constitució o a la integritat territorial, sinó que castiga -diu textualment el Codi, el “alzamiento público y tumultuario para impedir, por la fuerza o fuera de las vías legales, la aplicación de las Leyes o a cualquier autoridad el legítimo ejercicio de sus funciones”.

Sense ser penalista, he intentat seguir aquests dies els estudis i comentaris que els experts han fet de la sedició en el marc del dret comparat, i hi ha una opinió força unànime a l’hora d’afirmar que, als països europeus, el delicte de sedició és castigat com a “desobediència o resistència a l’autoritat”, amb penes que van pujant a mesura que augmenta la violència en la conducta de qui el practica.

Mentre a Espanya el delicte es castiga amb penes de presó de 10 a 15 anys si els culpables són autoritats i de 8 a 10 per als principals autors del delicte, amb inhabilitació per a l’exercici de càrrecs públics mentre dura la condemna, a Alemanya es castiga amb un màxim de 3 anys de presó o multa o, en casos més greus, amb penes que van des dels 6 mesos als 5 anys de presó, sense inhabilitacions ni penes accessòries.

A Suïssa, fins a 3 anys de presó o multa i també sense penes accessòries. A Portugal, amb un màxim de 3 anys, que en casos molt greus es pot augmentar a 8. A França, amb 2 anys i multa de 3.000 euros (tipus bàsic), 3 anys i multa de 45.000 euros (tipus agreujat “en grup”) o fins a 10 anys i 150.000 euros de multa (agreujat per ús d’armes).

I a Itàlia, on no existeix el delicte de sedició com a tal, es recull una figura similar que parla d’expressions i reunions sedicioses, que poden comportar una pena de presó màxima de 7 anys i fins a 15 si s’usen armes (fet que, en aquest darrer cas, l’apropa al nostre delicte de rebel·lió.

Si he començat aquest article amb la metàfora de les carreteres i de les voltes perilloses pel seu mal traçat, és per dir que el debat doctrinal sobre la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió al nostre Codi Penal s’havia mantingut en els últims anys en cercles acadèmics -que és on es pot opinar amb tranquil·litat i amb l’ús de la raó-, però amb la causa del procés que es va seguir contra els polítics independentistes catalans pels fets de 2017 que, no ho oblidem, van ser acusats de rebel·lió per l’instructor del cas i que molts diaris i polítics del país van conceptuar (alguns ho segueixen fent) com a “cop d’estat”, encara que, finalment, els reus van ser condemnats pel delicte de sedició en un procés mediàtic que va viure en directe tota Espanya, es fa molt difícil parlar serenament de la reforma d’aquest tipus delictiu. I les dificultats creixen encara més si tenim en compte que l’acord entre polítics avui és pràcticament impossible i, sobretot, que la sentència del Tribunal Suprem va ser impugnada davant d’institucions europees i estam pendents d’un no gaire llunyà pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre si la justícia espanyola -en definitiva el Tribunal Suprem- en la persecució dels líders independentistes catalans va vulnerar (o no) drets fonamentals, com d’altra banda afirmen Amnistia Internacional, el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides i fins l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. 

És comprensible que, en aquestes circumstàncies, hi hagi nervis al Tribunal Suprem i també al si dels partits que sempre han dit i repetit que els catalans van dur a terme un “cop d’estat” i, per tant, un delicte de rebel·lió, que el mateix Tribunal Suprem desestimà. I és aquesta inquietud que fa que ni la dreta espanyola ni el Tribunal Suprem tenguin ganes que el Parlament abordi la reforma de la sedició al Codi Penal i, a més -com que tot val per lluitar contra l’executiu de Pedro Sánchez i contra els pactes d’aquest amb Esquerra Republicana i Bildu-, prediquin que aquesta pretesa reforma de la sedició no sols és un disbarat, sinó una “concessió”, una resposta al “xantatge” que els partits independentistes fan al govern socialista.

Tanmateix, a nivell polític, la reforma del delicte de sedició no ha sorgit ara, perquè ha estat sobre la taula del Govern des de fa més de dos anys. Els “Comuns” van presentar al PSOE el 2020 una proposta de reforma del Codi Penal. La novetat és que ara l’Executiu s’ha obert a una rebaixa de penes en plena negociació pressupostària amb ERC, però de moment evita concretar la seva proposta de modificació del delicte.

Durant tots aquests anys en què m’he referit al “procés” des d’aquestes pàgines, mai no he amagat la crítica als polítics catalans, una gran part dels quals encara pensen (molt erròniament) que no van fer res punible, però també he mantingut que, des del meu punt de vista, la convocatòria d’un referèndum il·legal i inefectiu, així com les altres mobilitzacions que van tur a terme -totes essencialment pacífiques-, poguessin qualificar-se de sedició. Acceptar sense més ni menys el text de la sentència del Tribunal Suprem pens que compromet clarament la llibertat d’expressió i el dret de manifestació. Per tant, tenc l’esperança que des de les institucions europees s’acabin aprovant algunes resolucions que no agradin gens al Tribunal Suprem i als polítics que han vociferat de manera constant demanant justícia quan, en el fons, exigien venjança.

Ara bé, més enllà del que acab de dir, no hauríem d’oblidar un problema que va destacar fa uns mesos el catedràtic Jordi Nieva-Fenoll, que afecta als polítics que, en lloc d’afrontar el judici i la presó, van decidir expatriar-se. Perquè si els polítics que són a l’estranger tornen a Espanya, no hi ha res que garanteixi que seran jutjats per sedició. Això només passaria si fossin lliurats per Bèlgica, atès que l’anomenat “principi d’especialitat” obliga que siguin jutjats només pels delictes pels quals han estat lliurats. Però si la tornada a Espanya és voluntària, no regeix aquesta limitació perquè la sentència ja dictada pel Tribunal Suprem no té efectes sobre el nou procés que s’hauria de dur a terme, ja que en el procés penal una sentència anterior no influeix sobre una altra que després es dicti en un procés diferent. 

Modificada la sedició, els tribunals s’haurien d’atendre al que digui el Codi Penal pel que fa a aquest delicte, però no hi ha cap garantia que Puigdemont i els altres que segueixen a l’estranger no haguessin d’afrontar el pes de la justícia per altres delictes que també se’ls imputen.

I un apunt per acabar: la ruptura de les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial pel fet que el govern vulgui reformar el delicte de sedició és impresentable i la demostració palpable que Feijóo és un covard que ha cedit a la pressió mediàtica i política de l’Espanya més ultra. La que ell ha decidit presidir.

Advertisement

A %d bloguers els agrada això: