Canvi de política i canvi de valors

by

Diu Lakoff (gurú de Zapatero) que “Una política determinada pot ser conservadora o progressista en funció dels valors morals en que se sosté”. Així, doncs, d’acord amb aquesta tesi, que puc compartir, si Zapatero deia que baixar impostos era d’esquerres, no necessàriament menteix ara, quan ens els puja: “Zapatero –afegeix Lakoff- pot dir dues coses diferents en moments diferents si és que està al servei dels mateixos valors “.

Aquí rau, però, el problema. Perquè… ¿està Zapatero al servei dels mateixos valors ara que fa dos anys? La pregunta no és retòrica, sinó fonamental en un home que ha “actuat” sempre com si els valors ideològics fossin el seu parenostre de cada dia. Laïcitat, memòria històrica, avortament, matrimoni gay, lligam absolut als sindicats i progressisme avant la lettre, en són exemples. I dic que ha “actuat” perquè, cada dia que passa, tenc la impressió que Zapatero és un actor dels valors, però no sé si és també un posseïdor d’aquests.

Per això haurem de donar la raó a Lakoff quan, davant el canvi radical de política que ha protagonitzat Zapatero, ens diu que només el podrem entendre -i creure!- si ens explica (de manera raonada i coherent) en què creu i ens justifica per què, creient el que creu, ha canviat radicalment de política.


A %d bloguers els agrada això: