Carta oberta a la senyora Antònia Gener

by

Benvolguda senyora Gener: Suposo que vostè deu estar tan perplexa com jo, i alhora més avergonyida que jo de veure l’espectacle que ens ofereix, dia sí i dia també, l’Ajuntament de Ciutadella, d’ençà que vuit regidors del seu partit (del que és vostè secretària general) van abandonar la disciplina popular i es passaren al grup mixt, lloc d’on governen com poden, és a dir malament, i sense que els altres grups polítics hagin encara aconseguit de fer una coalició per desbancar del poder el senyor Brondo, una persona a la qual, per cert, tenc gran afecte, i els seus acompanyants.

Posats en pla frívol, podríem contemplar l’espectacle com un vodevil o com una comèdia, però en realitat (i desgraciadament) és una tragèdia, perquè l’Ajuntament és el reflex de la ciutat, és a dir de Ciutadella, i és, a més, el lloc on els ciutadellencs han dipositat la seva confiança en votar les persones que anaven a les llistes dels partits.

És difícil saber les causes profundes del desentès entre els vuit regidors díscols i el PP, del qual vostè és secretària general. Hi ha, sembla, un munt de problemes que deriven de la passada legislatura, i en concret de l’actuació del qui era aleshores regidor d’urbanisme (i crec que president de la junta del PP a Ciutadella). I també n’hi ha que deriven de la gran dificultat que han tingut els rebels amb l’únic regidor de la UPCM, el vot del qual havia esdevingut decisiu per prendre les decisions de govern que requereixen majoria, dificultat, però, que els díscols sembla que van expressar reiteradament als òrgans del PP (del qual vostè és secretaria general, no ho oblidi) sense que el partit els donés cap solució satisfactòria.

I què es pot fer ara per resoldre aquest greu problema polític que té l’ajuntament paralitzat i els ciutadans amb el cor estret per la vergonya que passen? Vist des de fora, tenc la impressió que, i si acceptam la premissa que acabo d’exposar (que l’ajuntament no funciona), l’objectiu seria de cercar la formació d’una nova majoria estable per formar govern. I aquesta majoria sembla que s’hauria de poder conformar amb els 6 regidors del PSOE, amb els 4 del PSM i amb el regidor del PP. Total, 11 regidors, que fan la majoria absoluta.

És clar que també es podria formar una altra majoria, si és que els regidors del PSOE i del PSM pactaven amb l’únic regidor d’UPCM. Però ells saben, com jo també sé, i com sens dubte sabien els regidors díscols, que el pacte amb el regidor d’UPCM no és la solució. És continuar amb el problema, perquè el senyor Triay, persona honesta i treballadora com poques (que això no ho he de dubtar), i també el seu partit assembleari, sempre formaran part del problema i mai de la solució.

Què ens queda, doncs? Doncs només ens queda la possibilitat de pacte PSOE, PSM i PP. I per què no es fa aquest pacte? Doncs molt simplement. No es fa perquè vostè (no el PP) també forma part del problema. Vostè, senyora Gener, era un element cabdal en l’estructura orgànica del poder municipal a la passada legislatura. Per tant, és natural i lògic que la gran majoria de nosaltres (vull dir els ciutadans i els partits de l’oposició) pensem que vostè era solidària amb l’actuació del regidor d’urbanisme avui tan criticat. Però ara, vostè sembla que hagi sofert una amnèsia de tot el que succeïa aleshores, i fins fa preguntes al ple de qüestions amb les quals vostè havia pres part. Com si ignoràs aquell passat absolutament. Com si el vostè d’ara no tingués res a veure amb vostè d’ahir.

Però vostè, senyora Gener, que és secretària general del PP, hauria d’estar contenta, perquè no només és part del problema, vostè també és part de la solució.

En efecte, vostè hauria d’avantposar els interessos del partit que governa per damunt dels interessos i de les qüestions personals, i crec que seria una molt bona pensada que vostè dimitís de regidora per dedicar-se a fons a la seva tasca de parlamentària en el Parlament Balear (perquè li recordo que vostè és diputada i presidenta de la comissió d’hisenda) i també al govern d’aquest gran partit del qual vostè és secretària general.

Amb la seva dimissió vostè daria pas a una altra persona del PP que no estaria vinculada amb l’anterior ajuntament, a una persona que segurament no provocaria el refús que provoca vostè, i no per qüestions personals, evidentment!, sinó perquè vostè està clarament vinculada a la política del passat, que és la política que qüestionen seriosament i fonamentadament els partits de l’oposició. Fins i tot UPCM.

Crec, senyora Gener, que vostè pot tenir un futur brillant a la política menorquina, i és probable que aquest encara ho serà més si, generosament, renuncia ara a la seva acta de regidora municipal i la deixa a mans del seu partit. I estic segur que aquest canvi serà el que farà possible el pacte per a una nova majoria municipal.

Si dimitint vostè el pacte continua no essent possible, aleshores el problema no serà només seu i del PP. Ho serà també dels dos grans partits de l’oposició.

Cordialment,

Josep M. Quintana
(Publicada al diari “Menorca” a l’edició d’ahir, divendres 21.11.08)


A %d bloguers els agrada això: