Change.gov

by

La tecnologia ha canviat tant i de manera tan ràpida, que, no sols e món dels negocis, sinó també el de la política adoptarà comportaments que no s’ajusten a cap dels models usats fins avui. De fet, l’ona provocada a Internet per la campanya presidencial americana i el recolzament que Obama ha obtingut dels internautes (McCaine ni tan sols tenia ordenador) ha obert una nova era política que difícilment es tancarà.

El president electe dels Estats Units ha llençat un nou domini a Internet (Change. Gov) on trobem extrets de Youtube i de blogs diversos que estan oberts als internautes. Sens dubte, estem davant un domini que serà de transició, ja que, amb l’actual configuració, té sentit en tant que no hagi assumit la presidència efectiva, fet que se succeirà el proper 20 de gener, a les escales del Capitoli.

Els temes de la campanya del nou president són presents en el seu domini, i allí podem observar quins té com a principals o prioritaris: “Revitalitzar l’economia”, “Acabar la guerra de l’Iraq”, “Establir un sistema sanitari per a tothom”, “Protegir Amèrica”, i “Renovar el lideratge americà en el món”.

Més enllà del que puguem pensar d’aquests propòsits, el domini cebernètic d’Obama obre una altra dimensió. A l’espai dedicat a blog, el nou president ha penjat un extret Youtube del seu discurs del 4 de novembre (un discurs que segurament s’haurà d’estudiar a les facultats de periodisme i a les càtedres de comunicació). Els internautes podran enviar-se’l els una als altres, i continuar d’aquesta manera una mena de debat polític que cada dia influirà més sobre la realitat i que (si més no a mi m’agradaria) actuarà en detriment del que es cou a les cuines (fins ara omnipotents) dels partits polítics.

Change.gov. reconeix, doncs, un gran paper als seus lectors, que poden així expressar allò que pensen i exposar la visió que tenen d’un futur que encara s’ha d’escriure. Així doncs, els qui estàvem molt decebuts de la democràcia per la manca de participació real (als ciutadans fins ara només se’ns ha considerats a l’hora de votar) l’exemple d’Obama crec que ens pot recuperar per al compromís polític, ja que d’alguna manera ens permet recobrar l’esperança i la il·lusió de contribuir en la construcció política del nostre país i del món.

————————

Aquestes dues frases de Lluís Foix publicades a La Vanguardia:

“El más grave error de la Presidencia Bush ha sido el pensar que el hecho de liderar el país más poderoso del mundo le convertía en inmune. Le faltó generosidad y humildad. Recurrió a la fuerza por encima del derecho, pisoteó la dignidad de las personas en Guantánamo y en Abu Graib, fue a una guerra justificada por una gran mentira.”

“Obama tendrá el mismo poder que Bush. Pero llega a la Casa Blanca con la legitimidad de las urnas y con una autoridad moral que le permite volver a la vieja tradición de extender los valores de la justicia, la libertad, la paz y una distribución de la riqueza que produzca un mayor bienestar para la mayoría.”


A %d bloguers els agrada això: