Els immigrants

by

Parlar dels immigrants i dels problema que genera la seva integració (o potser hauríem de dir assimilació?) és una cosa que no es pot fer en un comentari curt, perquè la qüestió té tants caires que, segur que si n’abordes un, en deixaràs cinquanta.

Jo penso que en un país seriós, on els polítics pretenen ser seriosos i volen resoldre els problemes de la gent, la política respecte de la immigració hauria d’estar sempre fora del debat electoral. Com també hi hauria d’estar la política antiterrorista.

El terrorisme i la immigració haurien de ser matèries de consens, i, tant en un cas com en l’altre, govern i oposició, haurien de saber asseure’s junts entorn d’una taula, sense periodistes i sense eleccions a la vista, per estudiar, debatre i decidir una política conjunta sobre els immigrants. A més, és molt probable que, si ho fessin així, arribessin a conclusions semblants i seria més fàcil posar-les després en solfa.

Però matèries com aquesta de la immigració (i el mateix val per a la política antiterrorista) són tan delicades, afecten tan directament als drets de les persones que demanen per venir, i també a les sensibilitats i a les pors dels qui les hem de rebre, que són alhora les més indicades per fer amb elles una demagògia fàcil a l’hora de cercar vots.

Jo no estic d’acord amb la proposta de Rajoy, però no estic tampoc en contra de tot el que ha dit. Ara bé, tots sabem que, digués ara el que digués Rajoy en una matèria tan vidriosa com aquesta, era claríssim que tots els partits que donen suport al Govern dirien d’immediat que les idees del PP en aquesta matèria són partidistes, xenòfobes i equivocades.

Per tant, és perdre el temps actuar així. No condueix enlloc. I tanmateix serà necessari estudiar a fons com hem d’abordar el problema dels immigrants, que, en efecte, són persones que arribaran aquí amb llengües, costums, creences i maneres de viure que no sempre ens agradaran i que, en algun cas, hauran de sacrificar perquè no s’ajusten al nostre marc constitucional. I les lleis, en el nostre país, s’han de respectar i s’han de fer complir. I sigui amb contracte (com diu Rajoy) o sense contracte (com opina el PSOE), el Govern haurà de dur a terme polítiques que els ajudin en la seva integració entre nosaltres, i això és molt més efectiu si ho fem de comú acord que si convertim aquesta matèria en un trágala dels uns contra els altres. Però per arribar a acords ens cal el diàleg i no la confrontació.


A %d bloguers els agrada això: